Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trump vill chocksänka skatten i USA

USA:s president Donald Trump föreslår att den amerikanska bolagsskatten ska sänkas historiskt mycket.
– Jag kan bekräfta att bolagsskatten kommer att bli 15 procent säger USA:s finansminister Steven Mnuchin, till AFP.
Under onsdagen väntas Trump presentera sitt stora skattepaket.

Annons

Den amerikanska bolagsskatten föreslås sänkas från högstanivån 35 procent till 15 procent. Miljontals småföretagare föreslås även de få sänkt skatt. Multinationella företag väntas få skatterabatter och sänkta vinstskatter, rapporterar Washingtion Post.

Trump planerar även för att enskilda individer ska få förenklade deklarationer och ökade avdragsmöjligheter. Det skulle kunna innebära tusentals dollar varje år mer i fickorna på tiotals miljoner amerikaner.

– Den största skattesänkningen och den största skattereformen i USA:s historia, säger finansminister Steven Mnuchin, till Reuters.

Största vinnarna

Washington post skriver att de största vinnarna väntas bli företag inom industrier som detaljhandel, byggande och andra tjänster som tidigare har haft problem med att utnyttja kryphålen i befintlig skattelagstiftning.

De som väntas förlora på skattereformen är bland annat teknikföretag, inhemska olje- och gasborrare, och läkemedelsföretag som tidigare har kunnat använda kryphål för att dra av räntebetalningar, och för att överföra vinst till länder med lägre skattesatser.

"Ännu värre"

Frank Clemente, vd för the liberal Americans for Tax Fairness., menar att Trump försöker minska sin egen skatträkning dramatiskt.

– I går lärde vi oss att president Trump vill sänka skattesatsen för företagen, trots att de redan undviker det mesta av skatteansvaret samtidigt som de gör rekordvinster. Idag får vi reda på att det är ännu värre, säger han till New York Times.

Finansminister Steven Mnuchin sade under en presskonferens att det träffats en överenskommelse mellan president Donald Trumps administration och kongressen om målen för skattereformen, uppger Reuters.

Annons