Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tryffel och pilgrimer i Italiens hjärta

Umbrien är Italiens gröna hjärta. Nu har den bortglömda regionen
blivit trendig, men de stora turistmassorna uteblir av ett enkelt
skäl - den saknar kust. I stället är det pilgrimsstaden Assisi som
lockar flest besökare.

En av de första självklara stoppen i Umbrien om man reser från Rom är Orvieto, som många svenskar känner igen för sina friska, torra vita viner med samma namn. Staden ligger högt upp på en platå med vidsträckt vy över landskapet, precis som de flesta städerna här - oftast med flertusenåriga rötter. Upp kommer man via en slingrig bergsväg eller med den underjordiska bergbanan.

De tvärbranta bergssidorna ovan den naturliga färdvägen från norr till söder lockade människor att bygga stora grottsystem i berget redan för 3 000 år sedan. Grottorna kan besökas, men den främsta sevärdheten är ändå den stora kyrkan Duomo di Orvieto, byggd på 1300-talet med en imponerande mosaikklädd exteriör och mängder av makalösa, välbevarade fresker inuti.

Delat land

Alla dessa muromgärdade städer i Umbrien har oftast varit självstyrande stadsstater. Än i dag rör sig många invånare knappt utanför stadsgränsen och ser fortfarande med misstänksamhet på forna fiender i staden på andra sidan dalen.

- När jag far över till Assisi, en mil från Perugia där jag bor och tar en kaffe på en vanlig bar så hör de på min dialekt att jag inte är därifrån och då händer det att de begär turistpris för kaffet, berättar Elisabetta Federici, som jobbar som guide i trakten.

Det enade Italien känns långt borta. För politiker och statliga organ i Rom har alla bara förakt till övers. Många älskar att berätta om politiska mutor och förskingring och få bryr sig om att rösta i de nationella valen.

Pilgrimsturer

Assisi var en kultplats före kristendomen. Ett romerskt tempel med typiska kolonner finns ännu kvar men har invändigt konverterats till kyrka. Det var knappast en slump att ett av katolicismens främsta helgon - Franciskus - förknippas med staden - kultplatser går ofta i arv mellan religioner.

Hela staden präglas av pilgrimerna. Vi möter busslast efter busslast av dem, massor av munkar och nunnor och till och med en ängel på gatan. Viktigast för besökarna är så klart den vackra Franciskusbasilikan, återställd efter den svåra jordbävningen 1997.

Assisi ingick redan på tidigt 1800-tal i de första turisternas rutt från Nordeuropa till Rom. Dåtidens kändisar som författarna Goethe och Byron var här. Båda besökte också nästa stopp på vår färd, det 165 meter höga vattenfallet Cascata delle Marmore.

Tryffel ett måste

Vattenfallet är bara öppet för besök några timmar per dag och förklaringen är enkel: Trots att det är mäkta imponerande är det konstgjort. En flodarm på berget leddes om av romarna och i dag stänger man helt enkelt av vattnet klockan fem varje eftermiddag. Den dundrande forsen blir då snabbt en rännil.

Längre österut finns den vildaste delen av Umbrien, med den muromgärdade staden Norcia som centrum. Staden är känd för både salami, skinka och tryffel - "ett måste" att köpa hem, priserna är lägre här Följer man smala bergsvägar mot nordöst kommer man till byn Castelluccio. Turen är fin hela sommaren, men exceptionell på våren om man lyckas pricka vårblomstren som då bildar ett färggrannt hav på högslätten.

Långa måltider

När det blommat tar fåren över och i byn görs pecorino av mjölken. Bonden Adorno Barcarodi visar oss hur fort det går att ysta. När mjölken blandas med löpe stelnar den nästan direkt och kan pressas ned i en form.

Italienarna värnar om sina mattraditioner. Slowfood är stort här och måltiderna tar gärna flera timmar - risken finns att man tvingas stryka i planerna för dagen - men härligt mätt blir man.

Fakta/Umbrien

Allmänt

Umbrien bjuder på berg, grönska och underbara medeltida städeruppflugna högt över dalgångarna. Maten är definitivt också ettavgörande skäl att resa hit. Salamin hör till Italiens allra bästaoch svart tryffel är mer eller mindre standard i en lång radrätter. Från Rom tar det en till två timmar till regionen vare sigman kör bil eller tar tåget.

Valuta

1 euro = 9,15 kronor. Uttagsautomater är vanliga.

Prisnivå

Ungefär som Sverige.

Säsong

April till oktober.

Resa dit

De flesta svenska turisterna reser via Rom. Ryanair flyger till Romfrån Skavsta och Göteborg, SAS från Stockholm, Oslo och Köpenhamnoch Norwegian från alla dessa tre plus Göteborg. Men Umbrien liggercentralt så man kan enkelt flyga till andra flygplatser ochfortsätta med tåg eller buss.

Ryanair har Ancona, Pisa, Bergamo och Venedig som rutter frånSkavsta. SAS flyger till både Milano och Venedig. Kan man tänka sigflygbyte i Europa finns ännu fler alternativ. Med bil är det 110mil från Malmö till regionens huvudstad Perugia. Tåg kräver flerabyten.