Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft jobb att få gehör i asylfrågan

Kommunalrådet Åsa Eriksson (S) om tårarna i Studio Ett.

Annons
Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Att få regeringen och Migrationsverket att lyssna har inte varit enkelt. Det gäller inte bara arbetsbördan utan också på ett känslomässigt plan.

Det framgår i ett reportage från Norberg i Sveriges Radios Studio Ett förra veckan. Där berättar Åsa Eriksson att hon på ett möte i höstas med landshövding, länets kommunalråd och riksdagsledamöter, inte kunde hålla tårarna tillbaka. Det var när hon skulle beskriva situationen om nedtyngda verksamheter i Norberg som känslorna tog över. Också i radioreportaget brister rösten.

Vad var det för tankar och känslor som fick dig att reagera på det sättet?

–Det var att de som jobbar i de kommunala verksamheterna sliter och gör sitt yttersta. Ändå klarar vi inte vårt uppdrag fullt ut och de asylsökande får heller inte rätt förutsättningar, säger Åsa Eriksson till Fagersta-Posten.

Det är många, både som hon känner och inte, som har hört av sig efter reportaget i Studio Ett. En del menar att det är först nu de förstår vidden av att inte ansvaret för asylmottagandet fördelas bättre över kommunerna. Åsa Eriksson anser att det inte var särskilt professionellt att brista i gråt på ett möte,

–Men om det berör människor så att kunskaperna blir bättre om hur det ser ut så var det värt det, resonerar hon.

Annons