Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turister skadar Sixtinska kapellet

Vatikanen kan begränsa antalet besökare som får se Sixtinska
kapellet. I dagsläget riskerar de stora turistströmningarna
nämligen att skada Michelangelos mästerverk.

Det sixtinska kapellet i Vatikanen lockar hela 20 000 turister per dag under högsäsong. Nu varnar ansvariga för att de kanske tvingas att begränsa antalet som får komma in och se de berömda freskerna av bland andra Michelangelo och Botticelli. De 500 år gamla målningarna förstörs nämligen långsamt av människors andedräkter, svett och damm på kläderna. Under en fjorton år lång restauration av kapellet, som avslutades 1994, installerade man ett avancerat system som bland annat skulle styra luftfuktigheten och temperaturen. Men de senaste arton åren har besökarantalet ökat och systemet belastas därför hårt.

Turister kritiseras

Kritiker menar att turisterna i Sixtinska kapellet inte heller respekterar varken kravet på tystnad eller förbudet mot att fotografera. De liknar en skock fyllon, skrev konstskribenten Pietro Cicati till och med nyligen i ett öppet brev till en tidning, enligt Daily Mail. Han menar att de förstör stämningen på den heliga platsen.

Fortsätter turistströmmarna att växa menar Vatikanen att de kan tvingas införa en daglig maxgräns.