Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Elsa fick svar av FN-topp

Elsa Eriksson, 11 år, skrev ett brev till vice generalsekreterare Jan Eliasson vid FN om hur världsfred ska uppnås. Eliasson har svarat att Elsas idéer inspirerar honom.

Annons
Vapenvila var tredje månad följt av fredsdiskussioner skulle kunna få slut på krigen i världen. Det hoppas elvaåriga Elsa Eriksson från Norberg. ”Sen vet jag inte om idén kommer funka. Men det är en idé i alla fall”, säger hon.

Det är inte första gången Elsa Eriksson får svar från maktens korridorer. I somras skrev hon ett brev till Norbergs kommun om hur alkoholkonsumtionen kunde minskas.

Brevet skickades vidare till regeringen och hon fick svar av folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern Gabriel Wikström.

Nu är det däremot näst mäktigaste ämbetsmannen som svarat.

– Det var jättehäftigt eftersom att han är så högt upp. Det är häftigt när man får svar från en minister. Men ännu häftigare när man får svar från Jan Eliasson, säger Elsa Eriksson.

Hon skrev i sitt brev om sitt förslag för att stoppa krig i världen. Det går ut på att om det skulle vara vapenvila var tredje månad i en hel månad så skulle de som krigar kunna komma på en lösning på att få slut på kriget. Folket skulle också få möjlighet att fly.

Idén växte fram under bilresor till mormor och morfar när hon hörde om radions rapportering om olika konflikter.

– När man inte tänker på så mycket då kommer man på någonting. Då tänker man mer på det, säger Elsa.

– Sen vet jag inte om idén kommer funka. Men det är en idé i alla fall.