Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Förslag på tillfällig pandemilag – kan stänga gym och köpcentrum

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Ett förslag på en tillfällig pandemilag har lagts fram. Den nya lagen ska vara mer träffsäker och göra det möjligt att stänga eller reglera öppettider på till exempel gym, badhus och köpcentrum. Även kollektivtrafiken omfattas.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

På onsdagens pressträff presenterade Lena Hallengren, socialminister, och Amanda Lind, kulturminister, ett förslag på en tillfällig pandemilag.

– Den svenska lagstiftningen är inte skriven för att hantera covid-19 och därför görs bedömningen att det behövs en pandemilag, säger Lena Hallengren.

Pandemilagen ska göra det möjligt att reglera områden som inte omfattas av smittskyddslagen och ordningslagen. Det handlar om till exempel gym, badhus, campingar, handelsplatser, kollektivtrafik, festlokaler och lokaler som tillhör universitet och högskolor.

Lagen ska möjliggöra mer träffsäkra åtgärder – och inte i onödan hindra verksamheter som kan genomföras på ett smittsäkert sätt. Amanda Lind säger att det i dag har varit orättvisor bland olika typer av verksamheter.

– Kulturen och idrotten får leva med betydlig hårdare regler än kollektivtrafiken och köpcentrum.

Med den nya pandemilagen ska alltså åtgärder kunna göras även vad gäller öppettider eller stängningar av dessa typer av verksamheter.

– Pandemilagen är en bred palett. Vi kan göra regleringar nationellt för till exempel köpcentrum men det går också att göra regionala åtgärder där man utgår från storlek på lokal, säger Lena Hallengren.

Nu går förslaget ut på remiss och synpunkter på lagen ska samlas in. Remissvar ska lämnas in senast den 23 december. Tanken är att lagen ska träda i kraft den 15 mars 2021 och gälla i drygt ett år framåt. Den som bryter mot lagen kan dömas till penningböter.

Verksamheter som ska omfattas av den nya lagen:

► allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

► platser för fritids- eller kulturverksamhet

► handelsplatser

► kollektivtrafik

► användning eller upplåtelse av platser för privata sammankomster