Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här avslöjas de vanligaste sopmisstagen

Bland bruna kompostpåsar på Sänkmossen i Fagersta avslöjas flera vanliga avfallsmisstag. Fagersta-Posten har kartlagt återvinningsvanorna i norra länsdelen.

Annons

En blå sopbil backar in på Sänkmossens ruta för mellanlagring av bioavfall. Här lastas allt matavfall från norra länsdelen om för vidare transport till Västerås. Här avslöjas också några av felen som invånarna gör.

Den här sopbilen kommer med avfall från ett flerfamiljshus i Skinnskatteberg. Bioavfallet väller ut – och ett metalliskt klingande bryter av mot de mjuka dunsarna. Någon har slängt en gjutjärnsgryta i soporna.

Ett betydligt vanligare fel är att slänga matavfall i plastpåsar i stället för att använda de bruna förpackningarna.

– Plast är en stor felkälla. Och glas. Vissa konservburkar är också störningsmoment. Men det kan vara sten också, allt egentligen, säger Micael Carlberg, chef för Vafab Miljös enhet för återvinning.

Sopbilen har tömts på sitt innehåll. Chauffören Magnus Bergström hoppar ut från förarhytten och tar upp en tre meter lång kloförsedd stång. Han ska försöka sortera ut plast och metall innan matavfallet körs till Västerås.

– Det är svårt att se all plast i högen, säger Bergström.

Att hushållen sorterar sopor på ett felaktigt sätt ställer till det på flera sätt för Vafab Miljö, som sköter avfallshanteringen i hela Västmanland.

– Det kräver ytterligare en sortering plus att det som ändå kommer med sätter igen filter, skruvar och kvarnen i Västerås, säger Micael Carlberg.

Även på Sänkmossens återvinningsstation sker några misstag.

– Det största slarvet som inträffar är i brännbart, man går mycket efter att allt brinner. Men plast är en resurs. Det som ska gå till förbränning är sådant som inte går att återvinna på ett bra sätt, säger Carlberg.

Förra året slängde invånarna i norra länsdelen i snitt 472 kilo avfall per person. Mest avfall slängde Norbergsborna: 488 kilo per person.

De som bor i norra länsdelen är ändå generellt sett något vassare än västeråsarna på sopsortering:

– Mindre orter som Skinnskatteberg, Fagersta eller Norberg är ganska bra på att sortera. Det är inte lika stora system som i Västerås, där det är lättare att lägga fel och där det kanske bor flera hundra i samma hus, säger Carlberg.

Bakom honom, på Sänkmossens avfallsstation, pågår täckningen av den gamla deponin. Här slängdes tidigare allt avfall, utan urskiljning. I början av nästa år räknar Vafab med att det kapitlet är avslutat – då förseglar 66 000 ton jord decennier av skräp från norra länsdelen.

I dag går fem procent av soporna i norra länsdelen till deponin i Västerås – och en gjutjärnsgryta som upptäcks tas numera bort från matavfallet.

Läs mer: Sopberget har vuxit sig dubbelt så stort

Läs också: Oklart om radioaktivt slagg hamnar i Noberg

Läs också: Arsenikavfall en fara i gruvområde

Så mycket slängde invånarna

Siffrorna visar mängden avfall i ton för 2015. Statistiken kommer från Vafab Miljö.

Sett till hela Sverige i snitt slänger vi 430 kilo avfall per person och år enligt statistik från Statistiska centralbyrån.

Fagersta 

Bioavfall 486

Restavfall 2290

Återbruken 3434

Norberg

Bioavfall 308

Restavfall 946

Återbruken 1576

Skinnskatteberg

Bioavfall 191

Restavfall 832

Återbruken 1042