Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: På jakt efter naturens ingenjör

Bäverturerna i Karmansbo lockar turister från Europa, USA och Australien.

Annons
Bäversafarin i Karmansbo var holländarna Ed de Vries och Sarah Kahangwas första svenska naturupplevelse.

På utflykterna får deltagarna chans att skåda ”naturens ingenjör” på nära håll.

– Bävrarna har varit inne i hyddan hela vintern. Mellan april och september är de mer aktiva, när det finns örter, rötter, blommor blad och kvistar, säger Jan Nordström, guide på Wild Sweden.

Företaget arrangerar guidade turer med fokus på vilda djur, där bäversafarin är den populäraste. Dessa turer lockar mellan två och femton gäster varje gång. Högsäsongen är i juli och augusti, med två-tre turer i veckan.

– Flest kommer från Storbritannien. Holland, Tyskland, Sverige och Frankrike är stora länder, men USA och Australien är med i topp 10, säger Jan Nordström.

– Jag är intresserad av Sveriges djur och natur. Någon bäver har jag aldrig sett live, så det är målet för turen, säger holländaren Ed de Vries, som i jakten på svenska vildmarksaktiviteter hittade Wild Sweden på Facebook.

Det närmar sig slutet av maj och just i dag är det 14 grader, svaga vindar och lätt gråmulet. Vädret har stor påverkan på förutsättningarna.

– Vindstilla är bäst. När det blåser blir det vågor och svårare att se bävrarna, säger Jan Nordström och tillägger:

– De är skygga på grund av att de jagas. Och när det blåser får bävrarna svårare att känna vittring från och höra varg och människa, som är deras naturliga fiender.

Wild Swedens bäversafari utgår från Karmansbo herrgård, och tar besökarna med på båtturer på både Hedströmmen och sjön Åndern. Området rymmer inte mindre än fem bäverhyddor.

– Det innebär fem familjegrupper, med mellan två och tio individer i varje, säger Jan Nordström.

Bävrarnas jakt på mat inleds i skymningen och slutar i gryningen. Det är då chansen finns att få syn på dem, och vid halv tiotiden går båten ut på Hedströmmen.

– Är det för tidigt kommer bävrarna inte vara aktiva och är det för sent är det för mörkt. Det är bra att tajma in den luckan på någon timme när man ser allra bäst, säger Jan Nordström.

– Här ser ni grenarna gå ut i vattnet. Det är en del av hyddans ingång, som är under vattnet.

Ingen av bävrarnas naturliga fiender tar sig in. Och så har de ventilation i taket. Bävrar är riktigt smarta och kallas naturens ingenjörer, säger han.

Ed de Vries är nöjd efteråt.

– Det var intressant att höra om bävrar och landskapet var vackert. Detta är kul att ha prövat på, nu har jag sett svenskt vildmarksliv. Och sex bävrar är ett bra resultat.

Ekoturism är relativt nytt och är en våg att rida på för Wild Sweden.

– Det växer stadigt och här har Sverige stor potential, säger Jan Nordström.

Wild Sweden har haft guidade turer i flera år och har en tydlig bild av vad som lockar.

– Folk brukar gilla helheten – med guidningen, mat, djur och natur. Och så ska det vara en safari som kan bokas enkelt, på fasta tider.

Läs också: Researrangör får prestigefullt pris

Läs också: Här finns ett av världens bästa resmål

Den drygt två timmar långa båtturen slutade med sex sedda bävrar. Det är ett bra facit med tanke på det lätt mulna och blåsiga vädret.

Visste du detta om bävern?

• Kroppen hos en bäver kan vara mellan 80 och 100 cm lång och svansen mellan 20 och 50 cm. Ett vuxet djur väger 15-30 kg

• Bävrar kan vara upp till 15 minuter under vattnet.• Tänderna slutar aldrig att växa. Bävern gnager ner sina tänder genom att fälla träd.

• Barken är den viktigaste födan, speciellt på våren innan det till exempel finns örter, blad och blommor. Detta är ytterligare en förklaring till att bävern fäller träd, då den godaste barken sitter högre upp på trädet.

• Fällda träd blir dessutom till bon för främst insekter och fåglar.

• Dammarna som bävrar bygger är bra för flera olika arter i ekosystemet. I dammarnas vatten kan insekter kläckas, grodor kan lägga rom och hackspettar hitta ätbara insekter i död ved.

• Omkring år 1870 var bävern utrotad i Sverige. Återetableringen inleddes på 1920-talet när norska bävrar började planteras in.