Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv: Regeringen vill ha samtyckeslag efter #metoo: "Sex ska vara frivilligt"

Regeringens förslag till en samtyckeslag vid sexuellt umgänge kommer innan året är slut. Det avslöjade regeringen på presskonferensen i Köping.
– Sex ska vara frivilligt annars är det olagligt, sa Isabella Lövin.

Annons

På söndagens presskonferens i Köping avslöjade Stefan Löfven att regeringen kommer att ta beslut om förslaget på torsdagen 21 december 2017. Flera ändringar görs i sexualbrottslagen, bland annat införs två ny oaktsamhetsbrott, fler handlingar kommer att räknas som våldtäkt och straffen skärps.

–  Men det här ska också bli ett verktyg för att förändra attityder och värderingar i vårt samhälle, säger Stefan Löfven som hoppas att fler anmäler och att fler sexualbrott klaras upp efter förändringarna.

Lagförändringarna är tänkta att träda i kraft den 1 juli 2018.

– Nu krävs det inte längre våld eller hot eller utnyttjande av offrets särskilt utsatt situation för att det ska räknas som våldtäkt. Vi menar att det alltid är en form av våld att ha sex med en person mot den personens vilja, sa Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister, som också deltog på presskonferensen tillsammans med statsministern och vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Redan innan presskonferensen klockan 12.15 på söndagen, som vi sände live, lovade statsminister Stefan Löfven (S) ett hemligt utspel. En samtyckeslag vid sexuellt umgänge har diskuterats länge men aktualiserats på nytt efter #metoo.

– Vi är väldigt glada för samtyckeslagstiftningen. Den senaste tidens metoo-avslöjanden visar att det verkligen behövs, säger Isabella Lövin.

Statsministern jultalar även på Stora torget i Köping med start klockan 14.00.

Vår politiske redaktör om nya lagförslaget: Man känner större solidaritet med brottsoffer än tidigare"

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) Statsminister Stefan Löfven (S) och Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) höll under söndagen presskonferens innan statsministerns jultal i Köping.Foto: Kicki Nilsson/TT
Stefan Löfven fick en rundvandring i  Köping innan dagens presskonferens.
På söndag besöker Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP) och Morgan Johansson (S) Köping. Bilden är beskuren.

Statsministern jultalar även på Stora torget i Köping med start klockan 14.00. Vi livesänder det klockan 14 här.

Läs också: Nu är det klart – då blir det dags för Löfvens jultal i Köping