Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Världens finaste katt bor i Norberg

Under helgen arrangerades World Winner Show i Malmö och till publikens stora jubel blev det Sivan från Norberg som utsågs till världens vackraste honkatt.

– När de ropade ut att fem domare hade valt Sivan blev det ett stort jubel. Det blev mycket uppståndelse, säger Sören Kedert.

Sören och Susan Kedert har tävlat med sina katter i sex år nu och det här är det överlägset största som någon av deras katter vunnit.

– Man kan jämföra det med Miss Universum-tävlingen, säger Sören Kedert.

De skaffade sig sin första sibiriska katt eftersom deras dotter är allergisk. På den vägen kom de in på att tävla. Och fler katter har det blivit.

Under tävlingen i Malmö deltog 1 955 katter. Dock påpekar de att Sivan, vars egentliga namn är SC S* AmiliiSibiris Prinzessin Glorina men hon kallas Sivan, inte vann mot alla katter i tävlingen. Hon vann i sin kategori som är semilånghåriga raser: bästa fertila hona.

Men det var första gången World Winner Show hölls i Sverige och Sivan är den första katten uppfödd i Sverige att vinna.

– Det är kul för oss. Vi har uppfödning och då blir hon attraktiv. Men vi ska nog vänta till efter nästa världstävling, säger Sören Kedert.

Sivan är en vinnarkatt som inte störs av rampljuset.

– Hon är cool och hon har ett bra temperament, säger Susan Kedert.

Så utses vackraste katten

Under tävlingen i helgen var det 16 domare som utsåg en katt vardera att gå vidare till nästa omgång. Dessa katter får då vara med på utställning och visas upp.

Då röstade de 16 domarna på vilken katt som var finast. Då var det sex stycken katter som hade fått röster.

Av dessa fick då Sivan fem röster som tillsammans med de innan gjorde att hon fick totalt sju röster och vann.