Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två profiler från Västmanland med på lista över Årets kvinnor 2018

Två kvinnor från Västmanland är med på Expressens lista över årets kvinnor 2018.

Annons

På internationella kvinnodagen den 8 mars har tidningen Expressen listat 100 svenska kvinnor som sticker ut.

På plats nummer ett hamnar flera kvinnor. Alla kvinnor. Eller en. Årets kvinna är din medsyster.

Expressen har valt ”Din medsyster” som Årets kvinna med följande motivering: ”Hon håller inte alltid med dig, men när det gäller står hon vid din sida. Med Metoo fick systerskapet sin revansch, och plötsligt var allting möjligt. Trakasserier och övergrepp som sopats under mattan i decennier drogs fram i ljuset, kvinna efter kvinna sa "jag också" och skammen flyttades dit den hör hemma – hos blundande chefer, tysta kolleger och förövarna själva. I Sverige samlades tiotusentals kvinnor i upprop efter upprop för ett jämställt arbetsliv fritt från sexuella övergrepp och diskriminering. De som tidigare vänt bort blicken från kvinnors rätt att slippa våld och särbehandling tvingades äntligen att lyssna. Tillsammans öppnade kvinnors kollektiva solidaritet dörren till en framtid bortom männens villkor.

Sakine Madon och Linda Hammar är två av landets mest inflytelserika kvinnor år 2018.

På plats två hamnar Kultur- och demokratiminister Alica Bah-Kunke (MP) och på plats tre skådespelerskan Mia Skäringer Lázár.

På plats 61 syns Sakine Madon, politisk redaktör på VLT. Så här motiveras hennes plats på listan: ”En stark penna, en stark röst. Sakine Madon viker inte i någon debatt. Hon är hårt engagerad i kampen för ett sekulärt Sverige där kvinnor och män ska bada ihop, idrotta ihop och där barn inte ska könssepareras på skolor och i bussar.”

Som vi har berättat tidigare är Sakine Madon även nominerad till ett pris som årets ledarskribent.

På plats 80 syns tv-profilen Linda Hammar från Köping. Så här motiveras hennes plats på listan: ”Känd från TV4:s "En annan del av Köping" har hon varit en förebild som spridit glädje. Hammar kämpar för att människor med funktionsvariationer ska bli accepterade precis som de är.”

I somras berättade VLT om när Linda Hammar träffade sin idol Mikael Persbrandt under inspelningen av filmen ”Tårtgeneralen” som nyligen har haft biopremiär. Här kan du se ett klipp från det mötet.

Annons