Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två sjöar i årets fiskepremiär

På lördag är det dags. Då öppnar Abborrtjärnarna för fiskesäsongen.– Det blir säkert kö i år också, säger fisketillsyningsmannen Karl Johan Bylund.

Fisket i Stora Abborrtjärn i Fagersta kommuns regi går tillbaka till mitten av 1980-talet. Så många har hunnit testa fiskelyckan i tjärnen.

Kommunen har sett till att Abborrtjärn är tillgänglig för alla. Här finns särskilda fiskeplatser för handikappade. Här finns grillplats, torrtoalett och dessutom bjuder kommunen på torr ved.

– Det blir enklare så. Annars försöker en del elda med färsk ved, säger Bo Axelsson, avdelningschef vid utbildnings- och fritidsförvaltningen i Fagersta.

Till årets fiskesäsong bjudes de fiskeintresserade på en nyhet. I sommar är också Lilla Abborrtjärn öppet för fiske. Men bara för flugfiske.

– Det har varit ett önskemål från många om en sjö för enbart flugfiske. Så i Lilla Abborrtjärn är det flugspö och fluglina som gäller, säger Bylund.

– Flugfiskarna fiskar på lite annat sätt. Det ska vara tyst och de vill inte bli störda av dem som fiskar med annan teknik, säger Axelsson.

För att göra Lilla Abborr-tjärn tillgänglig för fiske har flera hundra meter med spång lagts ut. Det finns 13 olika kastplatser som ställts i ordning.

– I och med att vi öppnar Lilla Abborrtjärn också, finns möjlighet för den som vill att hyra tjärnen för en heldag. Det kan vara företag eller kompisgäng som vill fiska tillsammans, och ha vattnet för sig själva. Då är det tillåtet att fiska med annat än fluga, säger Axelsson.

I år kommer både röding och öring att planteras ut. Och det blir mer fisk som sätts ut än de senaste åren.

Intresset för säsongspremiären brukar alltid vara stort. Många fiskare återkommer år efter år.

– Vi har ett gäng som brukar komma redan på fredag eftermiddag för att tälta vid sjön, säger Bylund.

Fram till lördag morgon är vägen till tjärnarna avstängd. Bommen öppnar Bylund vid sjutiden. Fisket startar tre timmar senare.

– Det är ofta kö när jag kommer, säger Bylund.

– Och en del undrar alltid varför jag är så sen ...

Fisket i Abborrtjärnarna lockar inte bara Fagerstabor. Många åker några mil för att få fiska.

– Det är fiskare från bland annat Surahammar, Västerås och Enköping som kommer hit, och många återkommer år efter år, säger Axelsson.

För det mesta sköter sig besökarna vid Abborrtjärn. Men det händer att någon av de 14 tillsynsmännen som turas om med bevakningen får gripa in.

– Det är inte ofta, men visst är det någon ibland som har mer än ett spö, eller som tar upp för många fiskar, säger Bylund.