Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tydliga besked, tack

Kommunalrådet Stig Henriksson (V) (27/2) och kulturchefen Anne Lehnberg-Halén (1/3) kommenterar min insändare (20/2). Men de frågor som är det väsentliga i min insändare besvaras inte. Finns det inga svar?

Min första fråga var: ”Varför har vi inte råd att behålla de kulturmiljöer vi har i Fagersta och Västanfors?” Vi har inte råd, säger Stig Henriksson i sin insändare, för om vi inte stänger Hellsingbiblioteket får något annat stryka på foten. Men varför har vi inte råd? För inte så länge sedan planerades för ett storvulet allaktivitetshus i Vilhelminaparken. Hur kunde vi tänkas ha råd med det? Planerna kanske bara är lagda på is tills det regnar manna från himlen.

Jag frågar nu i stället vad vi kan göra för att ha råd med relativt små utgifter i stället för ett stort kulturhus? Själv tror jag på en ekonomi där man satsar på något unikt som Fagersta har, till exempel Högbyn.

Kulturchefen säger dock i en intervju i Fagersta-Posten (22 /2) att hon vill låta bygga ett hus för unga och unga vuxna med kommunala verksamheter. Var kommer de pengarna ifrån?

Det är inte underligt att många mer eller mindre ideella föreningar känner sig hotade. Klockarbergsskolan är såld och museet nerlagt, Hellsingbiblioteket planeras stängas vid årsskiftet, hembygdsföreningen, Norrby teater och Folkets hus kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Kulturchefen önskar i ovan nämnda intervju att hon hade mer pengar till föreningarna. Vad kan kulturchefen göra mer än önska?

Avslutningen på min insändare var: ”Vilka planer gäller nu? Vart är vi på väg? Kanske vår kulturchef kan svara?” Jag förtydligar: ”Vad gäller efter 2013?” Det svar kulturchefen gav var: ”Lennart Hellsing-biblioteket fortgår under innevarande år.”

Siv Stenås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel