Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyska mästaren har kommit hem

Han köpte grisen i säcken och flyttade till den lilla staden Weissenfels i östra Tyskland för att spela innebandy. Nu har Jakob Ohlsson kommit hem igen – och avslöjar hur han tänker kring sin fortsatta karriär.

När den före detta Norbergsbon Jakob Ohlsson tog studenten från innebandygymnasiet i Mora för två år sedan var han ute efter en ny utmaning i livet. Han frågade en tysk utbytesstudent på skolan om innebandyn i Tyskland och fick till svar att UHC Sparkasse Weissenfels var det mest framgångsrika och för tillfället bästa laget i landet.

Ohlsson hörde av sig till klubbledningen och det bestämdes att han skulle åka ner och provträna. Men plötsligt blev det snabba ryck i och med ett kval Weisenfels skulle spela – och Ohlsson skrev då på kontraktet.

– Jag tänkte inte över det, det bara hände. Men jag ångrar mig verkligen inte. Det var kanske tur att jag inte tänkte för mycket, jag lät det bara hända.

Ohlsson blev alltså spelklar för Tysklands mesta mästare och gick rakt in i laget. Den första säsongen förlorade laget både cupfinalen och finalen i slutspelet som följde efter seriespelet, men i år tog de tillbaka båda titlarna. Ohlsson erkänner dock att allt inte var så lätt – speciellt inte i början efter flytten.

– Jag pratade väldigt lite tyska i början. Jag kunde sitta i en grupp och folk pratade inte med mig. Jag fick själv ta initiativ. Första halvåret var rätt tungt. Jag saknade Sverige och behärskade inte språket. Jag var i underläge hela tiden.

Men ju längre tiden gick desto lättare blev livet för honom. Han krönte framgångar i laget, blev tränare i ungdomsverksamheten i klubben och utvecklades till en bättre spelare. Före flytten till Tyskland hade Ohlsson i princip aldrig spelat seniorinnebandy. Nu gick han rakt in i hetluften helg efter helg i Tyskland bästa lag.

– Jag skulle vilja säga att de fyra-fem topplagen håller bra division 2-klass. De lagen i botten är ... det är inte så motiverande att åka och möta dem borta. De blir tvåsiffrigt.

Ohlsson nöjde sig efter sina två år i Weisenfels och flyttade hem för knappt två veckor sedan. Men hur framtiden ser ut vet han inte – ännu. Ohlsson har sökt till några utbildningar till hösten och väntar på svar. Men om han blir kvar i Norberg säger han att han vill fortsätta att spela innebandy på en hög nivå. Skogs IBS är i så fall inte så aktuellt. Men däremot storsatsande Per-Ols IBF.

– Om jag blir kvar här är det absolut aktuellt. Men det är just det, om jag blir kvar här. Det står mellan arbete eller plugg, något måste jag göra.