Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Udda sockar på Pixies dag

På fredag firas en speciell dag över hela världen, på ett litet annorlunda sätt.

Femåriga Fagerstabon Pixie Eliasson tycker om att rida, pyssla vid sitt skrivbord och att vara i skogen. På fredag har hon, tillsammans med andra barn och vuxna som bär samma syndrom, en alldeles egen dag. Den 21 mars firas nämligen, för nionde året i rad, Internationella Downs syndrom-dagen.

Pia Bendtsen, mamma till Pixie, ser på dagen med blandade känslor.

– Hur mycket ska man göra dem olika? Det är lite svårt. Samtidigt är det viktigt att jobba mot fördomarna. Man möter ganska mycket sådant, säger Pia Bendtsen.

Syftet med dagen är just att motverka fördomar och att visa på möjligheterna för personer med Downs syndrom. Att diagnosen står i rampljuset just i dag, är för att personer med Downs syndrom bär tre kromosom 21, i stället för två.

Pia Bendtsen vill att samhället och de som lever i det ska se att alla har en plats och borde få en chans att visa att de kan tillföra något på sina villkor.

– Det har blivit väldigt mycket bättre, säger Pia Bendtsen och nämner både stöd från sjukgymnast och logoped som exempel på den hjälp som hennes dotter får i vardagen.

Den som vill visa att den firar dagen, uppmanas bära två olika sockar.