Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underlig demokratisyn

kyrkovalet. Söndagen den 15 september är det kyrkoval och med det val till kyrkofullmäktige i Västanfors-Västervåla församling.

Det finns all anledning att lägga sin röst i detta val och med det värna om de demokratiska värderingar som ska få ligga till grund i vårt samhälle. Inte minst också för att se till att den skatt man betalar går till rätt saker.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, som i dag har egen majoritet i kyrkofullmäktige, har en minst sagt underlig syn på demokrati. Trots att de i sitt valmanifest hävdar att man har frihet att ta ställning efter sin egen övertygelse så uteslöt de härom året en socialdemokratisk ledamot från begravningsbyrån bara för att vårt parti nationellt har en viss åsikt.

Posk uteslöt dessutom två folkvalda socialdemokratiska ledamöter från kyrkorådets verksamhetskommitté för skola och förskola. Som enda anledning angavs att församlingens beslutande organ och kommunens beslutande organ (där Vänsterpartiet i Fagersta förstås har egen majoritet) sedan en längre tid hade haft helt olika uppfattningar i ett flertal konkreta frågor och att de socialdemokratiska ledamöterna fanns representerade i båda dessa organ.

Man vill alltså inte ha insyn. Det är inte frihet till åsikter. Det är inte demokrati.

Man skulle kunna ha ett nära samarbete med kommunen, framför allt när det gäller Lindgårdsskolan och förskolan. Men i stället för att samverka driver man rättsprocesser mot varandra för att reda ut saker som man kanske kunde kommit till samförstånd i genom öppenhet, ödmjukhet, möten och samtal.

Man kan försiktigt undra hur mycket av kommunalskatten och kyrkoskatten som gått åt bara i rättegångskostnader, eller som arbetad tid på kommunkontor och församlingshem i samband med dessa tvister.

Anders Linger hävdar envist i sin insändare (FP 2/9) att Posk vill främja goda arbetsförhållanden inom församlingen. Men man lever inte upp till det. Man avskedade exempelvis en anställd på helt felaktiga grunder, vilket vi de socialdemokratiska ledamöterna påtalade innan avskedandet genomfördes.

Det ledde till merkostnader på över 1 miljon kronor, bland annat genom ett högt skadestånd och även där – hur mycket av det är skattemedel? Det var i alla fall efter detta som vi socialdemokratiska ledamöter i kyrkofullmäktige föreslog att det skulle inrättas ett personalutskott, för att säkerställa församlingen som en trygg och bra arbetsplats.

Det har konsekvent avvisats av Posk, med hänvisning till att det måste skickas med detaljerade beskrivningar av hur det ska göras. Självklart måste de anställda få vara delaktiga i utformningen av detta, men det tycker Anders Linger är bakvänt. Han ser hellre att man ensidigt pekar med hela handen och att alla måste rätta sig i ledet.

Fagersta kan bli mycket bättre och du kan förändra genom att lägga din röst. Det behövs en nystart och framtidstro. Jag håller med Anders Linger i hans sista påstående, vi förtjänar alla att bli representerade av bättre politiker i kyrkofullmäktige.

kandidat till kyrkofullmäktige

Niclas Bergström (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel