Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga ombeds packa sexskyddet

”Man kan ha sex, men man måste vara rädd om sig”, säger kuratorn Madeleine Åkerlind.

I förra veckan gick startskottet för en kampanj som uppmanar unga vuxna mellan 20 och 30 år att använda kondom när det hettar till i sommar. Bakom initiativet ”Ligg lugnt” står Kunskapsnätverket hiv/STI-Mellansverige och Studenter för Sexuell hälsa som vill öka medvetenheten om könssjukdomar.

– Man kan ha sex. Men man måste vara rädd om sig, säger Madeleine Åkerlind, kurator på Fagerstas ungdomsmottagning och samordnare i nätverket.

Närmare 60 000 brev skickas ut till slumpmässigt utvalda unga vuxna i fem landsting, varav ett är Västmanland. Några av dem som får hem brevet, är bosatta i norra länsdelen. Målgruppen är utvald för att det är personer som reser mycket, många på sin första utlandsresa på egen hand.

– Risken när man är utomlands är att man dricker mer alkohol och genom det utsätter sig för ett riskfyllt beteende.

Madeleine Åkerlind tillägger att kampanjen syftar till att den som har haft oskyddat sex, ska känna sig välkommen att testa sig.

– När det gäller klamydia är det unga som drabbas mest. Mycket handlar om att man inte har kondom med nya sexuella kontakter, säger Madeleine Åkerlind.

Kampanjen fortsätter senare in på nattklubbar, flygplatser och till turistorter.

Färre klamydiafall i länet

Antalet anmälda könssjukdomar i Västmanland, enligt smittskyddslagen:

2010: Klamydia: 1 201, Gonorré: 10, HIV: 7

2011: Klamydia: 1 274, Gonorré: 9, HIV: 9

2012: Klamydia: 1 083, Gonorré: 12, HIV: 6

2013: Klamydia: 1 000, Gonorré: 5, HIV: 10