Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga vill ha mer än ”diskomakt”

Just nu cirkulerar ett förslag om att starta ett ungdomsfullmäktige i Fagersta. Idén tas emot varmt av ungdomarna som FP träffat.

Fagersta. – Fagersta har inget shoppingcenter så man måste alltid åka med föräldrar, eller ta bussen till Avesta, om man vill handla, säger Elin Widén när hon får frågan om vad hon saknar i Fagersta.

Tillsammans med Smilla Brandberg, som också är tolv år, sitter hon i Alfaskolans elevråd. Smilla Brandberg skulle vilja ha en fritidsgård för barn som går på mellanstadiet och en annan sak de tänkt på är att de inte vill att utomhusbadet ska stängas i Fagersta. Mollie Markström, 15 år, har också flera saker hon skulle vilja säga kommunen.

– Det finns mycket man kan göra, rusta upp bion till exempel. Jag tror att många skulle vilja ha ett bredare kulturutbud här, säger Mollie Markström som går på Risbroskolan.

Ett ungdomsfullmäktige (UF) skulle bestå av unga personer och utgöra en kanal mellan politiker, tjänstemän och ungdomar. Men UF skulle inte ha någon beslutanderätt enligt vänsterpartisten Sven Danielsson som skrivit motionen om att starta ett ungdomsfullmäktige i Fagersta.

– De kan inte besluta någonting men man får hoppas att politikerna verkligen lyssnar och tar till sig de här idéerna. Det kommer att fungera ungefär som de grupper som lobbar i riksdagen, säger Sven Danielsson vars förslag just nu utreds i arbetsutskottet och kommer att prövas vid nästa kommunfullmäktigemöte den 29 oktober.

Det var efter att han läst en artikel om ungdomsfullmäktige i Köping som han började fundera på hur en liknande grupp skulle fungera i Fagersta.

Nu har ungdomsfullmäktige funnits i Köping i fem år. När enhetschefen för barn och ungdom i Köping, Pernilla Einan, hör att Fagersta kanske kommer att starta ett ungdomsfullmäkte vill hon ge några tips till kommunen.

– I vuxenvärlden finns det alltid någon som skriver protokoll och hjälper politikerna. En sådan måste finnas i ungdomsfullmäktige också. Vi har en som vi kallar för ungdosmlots, som jobbar aktivt för att ungdomsfullmäktige ska komma till tals, säger hon.

Hon är positiv till ungdomsfullmäktige men vill också varna för saker som inte fungerat bra i Köping.

– Tyvärr blir det så att politikerna har en föreställning om att unga bara vill tycka till om ”diskofrågor” att de inte bryr sig om miljön. Vi får hela tiden trycka på och visa att ungdomsfullmäktige existerar, säger hon.

Ungdomarna, som har samlats i ett vuxenfritt lärarrum på Atlasskolan, består också av Linnéa Lindgren, 15 år. Problemen i Köping stärker hennes farhågor.

– Jag är rädd att det bara blir något fint man talar om. Vi har starka åsikter om alla saker och vill inte bara kunna påverka frågor som är så kallade ungdomsfrågor, säger Linnéa Lindgren.

Susanna Ahnlund

[email protected]

Val för unga kan anordnas

Ungdomsfullmäktige ska bestå av unga i åldrarna 12 till 17 år.

Ledamöterna i ungdomsfullmäktige ska väljas i organiserade val.

De som blir valda ska få ett intyg på att de engagerat sig i samhällsfrågor. Något de kan visa upp när de söker jobb.

Ungdomsfullmäktige ska bland annat ta initiativ och besluta om att göra saker för ungdomar i Fagersta.

Källa: Motion angående ungdomsfullmäktige i Fagersta samt Köping kommun.