Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar döms för eldning

Två ungdomar döms till ungdomstjänst efter branden vid Källskolan.

Annons

I somras uppstod en brand vid Källskolan i Norberg och en förundersökning om mordbrand inleddes.

Läs mer: Två ungdomar misstänkta för mordbrand

I förhör har en av två åtalade ungdomar medgett att den eldat på platsen, men förnekat brott. Den andra åtalade har nekat till brott.

Utredningen visar att några ungdomar samlats på skolgården för att röka vattenpipa. I samband med det utbröt senare en brand i en stentrappa i anslutning till skolan. Elden uppges ha ”matats” med bland annat ett pingisracket och tändvätska. Hur branden gått till och vem som gjort vad, har tingsrätten inte kunnat komma fram till då uppgifter gått isär. I förhör har det framkommit att ungdomarna lämnade platsen eftersom de ”inte ville åka fast för att ha eldat”.

Ett vittne, som slog larm och släckte elden, har uppgett att han såg höga lågor. I ett utlåtande från räddningstjänsten framgår att det fanns risk för att skolans markiser kunde ha fattat eld, något som i så fall skulle ha kunnat sprida sig in i byggnaden.

Tingsrätten anser inte att det rör sig om mordbrand eftersom inget tyder på att någon haft för avsikt att försöka sätta eld på skolan och heller inte verkar ha insett risken för att något sådant skulle kunna hända. Men det går inte, menar tingsrätten, att komma ifrån att de ”umgicks ovarsamt med eld”.

Med hjälp av vittnesmålen anses att branden innebar en fara för omfattande förstörelse av annans egendom. De två tidigare ostraffade ungdomarna döms för allmänfarlig vårdslöshet till ungdomstjänst.

Annons