Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik stjärnskådning i Irland

Vill du spana på stjärnorna? Res till Irland. Grevskapet Kerry
har utsetts till en av världens bästa platser för
stjärnskådning.

Annons
Himlen över Kerry lämpar sig särskilt väl för stjärnskådning.

Himlen ovanför grevskapet Kerry har utsetts till ett så kallat dark sky-reservat, alltså en plats där stjärnhimlen inte är "förorenad" av ljus utan är extra mörk och tydlig. Reservaten utses av föreningen International Dark-Sky Association. Kerry har dessutom fått guldstatus, som det första reservatet på den norra delen av jordklotet. Bara två andra motsvarande platser i världen har samma status - Namibrand Naturreservat i Namibia och Aoraki Mackenzie i Nya Zeeland.

Sju reservat

Nu hoppas regionen på att locka fler stjärnskådande turister. Julie Ormonde, en av de ansvariga för ansökan om att göra Kerry till en plats för stjärnskådning, vill uppmuntra folk att tillbringa åtminstone en natt i Kerry.

-En och en halv miljon turister passerade genom Kerry förra året - och "passerade" är nyckelordet. De inser inte att de missar hälften av sevärdheten. På kvällen visar platsen en helt annan sida, säger hon enligt The Telegraph.

Sammanlagt finns det endast sju så kallade dark sky-reservat, i Kanada, Storbritannien, Nya Zeeland, Wales, Frankrike, Namibia - och Irland. Läs mer på: www.darksky.org

Annons