Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika plagg visas upp på nytt

Det är fullt ös inne i det provisoriska ombytesrummet på Risbrokyrkan när Ingegerd Nordström försöker dirigera inför kvällens modevisning.

Annons
Modeller. Pirkko Claesson, Ingegerd Nordström, Alf Söderqvist, Gun Gustavsson och Majlise Svedemo visade unika plagg på en modevisning.

Ingegerd försöker räkna ihop alla modellerna, men de flyttar sig fram och tillbaka i rummet.

– Stå still! ropar hon med ett leende.

Rummet är fullt av både herrar och damer som ska visa upp kläder och folk som hjälper dem att klä på sig de olika plaggen.

Kläderna de ska visa tillhör Ingegerd. Det handlar om vintage och retro och allt där emellan. Och Ingegerd har fler outfits än hon kan räkna.

– Man ska samla på någonting vet du. Jag har hela vinden full, säger hon.

Det började med att hon hade en second hand-butik. När hon stängde butiken bar hon upp kläderna som var kvar på vinden.

Det var i mitten på 1990-talet. Sedan dess har samlingen vuxit och Ingegerd införskaffar nya kreationer från alla möjliga håll. Vissa skänker till henne, hon går på auktioner och besöker second hand-butiker.

Det var väninnan Gun Gustavsson som föreslog att Ingegerd skulle ha modevisning med sina kläder.

– Så började det.

Den här modevisningen, eller paraden, blir nummer 52 i ordningen. De äldsta plaggen i visningen är från sent 1800-tal och de nyaste är från 1990-talet. En av de mer färgglada kreationerna kommer från Marocko.

Ingegerd har på sig en vit klänning. Glatt berättar hon att det var en gåva.

– Den här har jag fått av min särbo. Den satt på en skyltdocka och jag tyckte den var fin. Det har varit en brudklänning. Den är ganska tidlös. Äldre kläder är mycket mer välskurna och välsydda än nya kläder. Det kan jag säga.

Ingegerds absoluta favoritklänning är dock en rosa skapelse som hon köpte åt sig själv innan hon skaffade butiken.

Den här modevisningen är för medlemmar i vävföreningen Varpan. Alla modeller har tre byten. I vanliga fall har de fler, men den här gången ska modevisningen gå till på ett annat sätt. I stället för att Ingegerd står och berättar om varje plagg ska modellerna gå runt i rummet och mingla och berätta själva om sina plagg. Det blir mer socialt.

När det är dags för bytena går allt som en oljad maskin. Det handlar om lagarbete.

– Pirkko hjälper du mig? Jag ska dra in magen, säger Ingegerd med ett skratt.

Alf Söderqvist är en av veteranerna bland modellerna. I dag är det inga konstigheter att gå modevisning, men det var annorlunda de första gångerna.

– Jag var nervös första gången. Jag skakade. Numera har det gått över, säger han med ett leende.

Annons