Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt projekt lockar damerna till skogs

Rädslan att misslyckas ska aldrig vara något hinder. I stället peppar alla varandra och ser till att man utvecklas. Norbergs CK:s damprojekt inom mountainbikecyklingen är unikt i Sverige – och det växer.

En efter en rullar de in till samlingspunkten vid NOK-stugan ute i Nordansjö. Damer som antingen aldrig har testat på mountainbikecykling tidigare, eller de som är lite mer erfarna.

När Norbergs cykelklubb drog i gång sitt damprojekt för några veckor sedan spreds ryktet som en löpeld på byn. Det här var något som kanske passade en annars stillsam vardagsmotionär?

– Det ska inte finnas någon som inte vågar komma hit. Jag upplever att damer ibland har en låg självkänsla, att de inte litar på sin egen förmåga. Men här handlar det främst om att ha kul och att lära, säger Marielle Malm, som styr upp passen.

Fokus ligger på att bli bättre teknikmässigt, något som annars lätt glöms bort. Det är inte bara att tuta och köra, menar Marielle Malm. Tvärtom.

– Jag är också nybörjare här. När jag tränade balans och teknik i bara en timme var det sedan tio gånger roligare att åka ut i spåret, säger hon.

När FP besöker damerna ute i skogen är det bra uppslutning. 17 cyklister är på plats. Några är där för första gången, andra har varit med sedan starten. Gemensamt för alla är dock att de är här för att ha roligt – och för själva gemenskapen.

– Det här är dökul. Dels är det roligt med sällskapet, men även med själva cyklingen. Jag måste luras att röra på mig, så det här är perfekt, säger Åsa Vik, som är här för första gången.

Hon har själv barn som cyklar inom Norbergs CK, men har alltid bara stått och hejat på. Nu var det dags för henne själv att våga sig ut i skogen.

– Jag jagar träningsformen. En träningsform för att hitta formen, helt enkelt.

Erica Holmberg har cyklat Cykelvasan i år och fick blodad tand. Därför gillar hon konceptet som Norbergs CK bedriver.

– Annars är det bara gym eller något liknande som gäller för oss här. Det finns ingen damfotboll eller någon annan sport så vitt jag vet.

Projektet, som Västmanlands cykelförbund är drivande i, är unikt i Sverige. Det menar Norbergs CK:s ordförande Kicki Wallin.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger hon exalterat och fortsätter:

– Det behövs flera damer inom cyklingen, så är det. Vi kommer att ha föreläsningar i framtiden också.

Ja, tanken är att projektet ska fortsätta även när snön lägger sig och mountainbikecyklingen inte fungerar längre. Då finns det många alternativ: Åka på läger, göra ett likadant projekt fast inom skidåkning eller bjuda in föreläsare.

– Bara de tycker att det är kul, säger Marielle Malm.