Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt samarbete bakom nytt arkiv

Det klipptes inte band under invigningen av Arkivcentrum, de stärktes. Branschfolk från Umeå i norr till Lund i söder deltog. De olika parterna hyllar nu det nya samarbetet.

Annons
mingel.  Efter tal och underhållning fick gästerna inta mingeltallrik och kaffe.Foto: Peter Asp

Det har varit en lång process för de parter som är involverade i det nya samarbetet mellan Örebro och Västmanlands län, som väljer att satsa på en gemensam arkivdepå i Arboga. För Christina Sirtoft Breitholtz, chef på Västmanlands arkiv, var det en glädjens dag.

– Mina mungipor pekar ständigt uppåt i dag så jag får nästan kramp. Det är så kul med alla människor här. Invigningen är en slutpunkt för en lång process som började 2012. Men egentligen så är det ju faktiskt nu arbetet börjar, säger Christina.

Chefskollegan Yvonne Bergman från Arkivcentrum i Örebro var inte på sämre humör vid invigningen i torsdags.

– Det här inte bara en lokal för förvaring av arkiv, det ska bli så mycket mer. Det ska bli ett centrum för historia och dokumentation. Vår personals samlade kunskap kan användas i olika sammanhang, säger Yvonne.

Huvudtalare vid invigningsceremonin var landshövdingarna från Örebro och Västmanlands län. Tonen var hjärtlig.

– I dag är början på en samverkansframtid för våra två län. Kära örebroare, ni är hjärtligt välkomna till Västmanland, sa Minoo Akhtarzand, landshövding för Västmanland.

Örebro läns landhövding Maria Larsson hyllade samarbetet.

– Det här ett samarbete med vinna, vinna situation. Här handlar det om att slå vakt om vår gemensamma ansträngningar för att bevara vår historia, och möjliggöra för våra forskare att komma hit och söka.

Sedan mars månad i år har ett omfattande renoveringsarbete av lokalerna på Köpingsvägen i Arboga ägt rum. Sturestaden som äger lokalernahar hela tiden fått rättat sig efter Riksarkivets riktlinje för arkivbyggnation vilket har medfört en hel del extraarbete.

Kommunalrådet Anders Röhfors var på plats.

– Det här är toppen. Arkivcentrum sätter Arboga på kartan. Det här är ju bara en början eftersom det finns fler lokaler i staden. Jag tror vår prisbild (på lokalhyra)är mycket bättre än i storstäderna.

Bland de över 150 besökarna var det många som var starkt engagerar i arkiv och dess betydelse för svensk historia. En av eldsjälarna var Torgny Larsson, ordförande för folkrörelsernas arkivförbund.

– Ni tar väl ansvar för era handlingar? När inte arkiv tas om hand eller bara rensas ut är det ett hot mot demokratin. Det här är viktiga frågor som handlar om medborgarrätt. Arkivarier i alla länder, förene eder, uppmanade Larsson.

depå. Christina Sirtoft Breitholtz, chef för Arkiv Västmanland, guidade runt gästerna i de svala arkivdepåerna.
nöjd. Yvonne Bergman, chef på Arkivcentrum Örebro län tror att det nya samarbetet kommer att föda nya idéer.
musik. Landshövdingarnas tal avslutades med en fanfar.
Arkivcentrum sätter Arboga på kartan. Det är ju bara bara början eftersom det finns flera lokaler i staden. Anders Röhfors (M) Kommunalråd
Annons