Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uno Lund trivdes med dans och gemenskap

Är man född 1927 i Perniö, sydvästra Finland som näst yngst i en barnaskara på tio så började livsresan ganska tidigt. När favoritbrodern August dog vid fronten 1941 var Uno Lund 14 år och vuxenlivet startade med hårt jobbi skog och jordbruk lite för tidigt.

Annons
Till minne. Uno Lund på en av alla resor. Foto: Privat

Som 20-åringar gifte sig han och vår mor Anita. Från Åminnefors och järnbruksarbete flyttade den lilla familjen, nu på tre personer till Fagersta och Fagersta Bruk sommaren 1951 och i början av år 1952 föddes min lillasyster Kirsti på BB i den nya staden i det nya landet.

Flytten från Vasavägens vedeldade boende till Hantverksvägens tvåa blev ett stort lyft, elspis, badkar och varmvatten! De sista 50 årens egna hem låg på Slåttervägen i Fagersta och jobbresorna gick till Forssells i Norberg. Under 1950-talet gick campingresorna till både Norge och Finland, till Finland och släkten med bil över Haparanda. Den första saaben kostade oljeblandat och framrutor, fyrmanstältet var i matchande grön färg.

Så småningom kom ju bilfärjor och resandet blev enklare, för att inte tala om flyg. Efter några pensionärsår åkte jag och far till Rom och Sardinien 1997 och efter mamma Anitas bortgång 2004 blev det årliga resor till släkten, ibland tillsammans med både far och syster. Andra gånger ensam, i grupp eller med Eija som blev hans livskamrat det sista decenniet.

Mycket hände på alla dessa resor men det får bli ett eget kapitel också till min livsresa.

Hos pensionärsföreningar och kanske främst den lokala Finska föreningen med dans och gemenskap trivdes Uno. Vi hade ett härligt 80-årskalas i dessa lokaler! En minnesvärd och trevlig tillställning trots att det snöade hela natten och transporten av gäster blev jobbig. Som sig bör avslutades natten i hotellets bastu.

Som ålderman i släkten har han älskats av några generationer och hans jordgubbsodlingar var mycket uppskattade av de yngsta. Vi trivdes mycket bra i svamp- och bärskogarna och huvudet höll han i gång med aktieaffärer. Grannarna Mai och Kiem har han trivts med liksom släkt och vänner som också har trivts med honom.

Mer praktisk, nyfiken, gladare, modigare, flexiblare och ibland våghalsig människa har jag inte träffat. Kanske är jag lite färgad när jag säger att han var omtyckt av alla som stolt son till en stolt far.

Annons