Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgifter: 26-åring greps i svensk villaidyll – misstänkt för inblandning i terrordådet

Artikel 49 av 56
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

Nu har ännu en person anhållits misstänkt för inblandning i terrordådet i Stockholm, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Mannen är 26 år och greps i en villaidyll i Örkelljunga, rapporterar kvällstidningarna.

Annons

Rakhmat Akilov, misstänks för terrordådet på  Drottninggatan i Stockholm.

Det var under söndagen som vice chefsåklagare Hans Ihrman valde att anhålla en person som misstänks vara inblandad i terrordådet i Stockholm den 7 april.

Polisen och Säkerhetspolisen har tillsammans gripit personen efter att en mycket stor mängd förundersökningsmaterial har bearbetats, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Åklagarmyndigheten är förtegna om uppgifter kring anhållande och lämnar varken ut information om vilken brottsmisstanke det är fråga om eller om misstankegraden.

Enligt kvällstidningen Expressens uppgifter är den anhållne en man vars efternamn kan kopplas till tjetjensk terror och islamism. Handlingar från tingsrätten visar på att den anhållne misstänks för "terroristbrott". Mannen ska ha gripits i en villaidyll i Örkelljunga.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är den anhållne 26 år gammal.

– Tungt beväpnad polis var här i en stor insats, säger ett ögonvittne som bor i Örkelljunga till Aftonbladet.

Sedan tidigare sitter terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 39, från Uzbekistan, häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha kört lastbilen som mejade ned ett stort antal människor och dödade fyra på Drottninggatan.

Akilov ska i förhör ha uppgett att planen från början var att resa och ansluta sig till terrorsekten Islamiska saten (IS), enligt uppgifter till Expressen.

Men planerna ändrades plötsligt en vecka innan dådet på Drottninggatan. Efter att IS uppmanat sympatisörer att agera ändrade Akilov fokus och började planera dådet.

Enligt Expressen hade Akilov tänkt utlösa en spränganordning i lastbilen – men någon explosion inträffade aldrig och han fick fly blödande från platsen.

Ännu har ingen organisation eller något nätverk tagit på sig ansvaret för dådet.

Texten uppdateras.

Annons