Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgifter: Kamran från Fagersta fängslad i Iran – inleder hungerstrejk

Kamran Ghaderi från Fagersta har fängslats i Iran, uppger hans fru. UD känner till ett ärende om en person med permanent uppehållstillstånd som ska ha frihetsberövats, men bekräftar inte att det rör sig om Ghaderi.

Annons

Fagerstaposten och Sveriges Radios program "Verkligheten i P3" har tidigare uppmärksammat "kärleksvandraren" Kamran Ghaderi från Fagersta, som gått tusentals kilometer från Sverige till Iran för fred och mänskliga rättigheter. Vandringen har gått i motsatt riktning än den han en gång kom – för att få frihet, utan ett giltigt pass.

När Fagerstaposten talade med Kamran inför vandringen var det ännu oklart om han skulle släppas in i Iran eller inte.

Enligt uppgift dömdes Kamran till fängelse i måndags, utan försvarsadvokat och utan att några bevis ska ha presenterats. Han ska enligt programmet "anklagas för vandalism, för att ha förolämpat Irans ledarskap samt för att ha bildat en grupp", skriver P3-programmet på Facebook. Under tisdagen ska han ha inlett en hungerstrejk.

Kamran Ghaderi har fru och två barn i Sverige.

Under tisdagseftermiddagen söktes bekräftelse från Utrikesdepartementet, som återkom vid 16.25 med mer information.

– På UD har man kännedom om att en person bosatt i Sverige med iranskt medborgarskap men permanent uppehållstillstånd i Sverige ska ha frihetsberövats i Iran. Vår ambassad i Teheran undersöker saken, säger Patric Nilsson, presschef på UD.

Nilsson bekräftar inte att informationen UD nåtts av har handlar om just Kamran Ghaderi, sådant gör de normalt inte. Trots det lyfter presschefen en försvårande omständighet som kan påverka UD:s konsulära möjligheter i inte bara det fallet, utan även liknande fall där iranier med dubbla medborgarskap eller bara uppehållstillstånd i Sverige åker till Iran.

Ett annat aktuellt exempel är den i Iran dödsdömde professorn som arbetar på Karolinska institutet som nyligen fick svenskt medborgarskap.

– Därför är vi noga i vår information när det gäller personer som har dubbelt medborgarskap, då sådana inte erkänns av Iran. En person som har permanent uppehållstillstånd i Sverige – det blir problematiskt. Om något skulle hända är det inte alls säkert att vi kan bistå lika mycket som många tror. Det handlar inte om ovilja från vår sida, ibland kan vi inte få någon information över huvud taget, säger Patric Nilsson.

Läs mer om Kamran från 2016: En oväntad vänskap tog sin början i Fagerstahallens bastu: "Vi struntar i vad folk tycker och tänker"