Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphittade grejer ska till Fagersta 

Från och med i dag måste norbergare åka till Fagersta för att lämna in upphittade saker. Förra veckan stängde nämligen hittegodsavdelningen vid polisen i Norberg.

Annons
Polisinspektör Johan Ström sitter i receptionen hos polisen i Fagersta och via ett nationellt register försöker han identifiera hittegods som lämnats in.

Nu behöver inte Norbergsborna åka just till Fagersta, det går att lämna in hittegodset på vilken polisstation som helst.

– Norbergsborna kan ju lämna in det upphittade i Avesta om de vill, säger polisinspektör Johan Ström, som sitter i polisens reception i Fagersta.

Via ett nationellt register försöker polisen identifiera hittegods, varhelst i landet det har lämnats in. Om ingen ägare till godset hör av sig inom tre månader, går det till upphittaren. Om nu denne vill ha det.

Tidigare hade polisen i Fagersta egna auktioner på saker som inte hittade någon ägare, eller som ingen ville ha. I dag skickas överblivet hittegods till ett företag i Västerås som säljer prylarna.

– Upphittaren kan också be om hittelön, normalt cirka tio procent, berättar Johan Ström.

Är det värdesaker ska dessa i det fallet värderas av en fackman.

Många hör i dag av sig polisen och berättar att de exempelvis har sett en cykel stå övergiven en längre tid.

– Vi åker inte och hämtar, det har vi inte resurser till, säger Johan Ström, som nyligen fick in två plånböcker från bussbolaget.

Dessa har spårats och finns snart hos rätta ägarna.

Annons