Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppkopplat i stället för trådlöst

Det pratas mycket om det sladdlösa hemmet, men hur många kablar kan vi egentligen bli av med? Åsa Wallenrud är prylbloggare och enligt henne handlar nutiden mer om det uppkopplade hemmet, än det trådlösa.

Annons
Det sladdlösa hemmet är en dröm som är svår att uppfylla. Åsa Wallenrud strävar efter att minska sladdhärvorna hemma.

– Ju smartare alla produkter blir, desto mer energi kräver de. Innan vi kan skapa ett riktigt trådlöst hem måste batterierna utvecklas så att de klarar att driva alla dessa prylar. Där är vi inte än, och det kommer nog att dröja väldigt länge innan vi klarar oss helt utan sladdar, säger hon.

För de flesta är det dessutom svårt att bli av med sladdar eftersom det kräver att man har tänkt till redan när huset byggdes. Men inte ens familjer som planerar att bygga nytt kan ta trådlösheten särskilt långt ännu.

– Det händer oerhört mycket på den här marknaden. Även om man drar alla kablar inuti väggarna och bygger in högtalare i taket, är risken stor att många av lösningarna är föråldrade om tio år, säger Åsa Wallenrud.

I stället tipsar hon om det uppkopplade hemmet. Det har fördelen att de kan ”prata” med varandra – och med husägaren – utan att fysiskt kopplas ihop med sladdar. Nyckeln till prylarna är mobiltelefonen. I dag finns det appar som kan styra i princip hela ditt hem om du investerar i smarta produkter.

– Redan nu finns det ugnar där du kan ställa in maten, åka iväg och träna och sedan klicka i gång ugnen via telefonen så att maten är klar när du kommer hem. Du kan styra tvättmaskinen på samma sätt, och det går också att tända lampor på distans. Det finns till och med ringklockor med kamera som gör att du kan se vem som ringer på din dörr, trots att du själv inte är hemma, säger Åsa Wallenrud.

Det som däremot kan bli trådlöst redan nu är din trädgård. Såväl gräsklippare och trimrar som de flesta eldrivna verktyg går att köpa sladdlösa, och håller du dig till samma tillverkare så kan de ofta använda samma batteri. Det spar pengar, eftersom batterierna är det som kostar.

Så vart är vi på väg? Åsa Wallenrud hoppas på en snabb utveckling inom framför allt induktionsladdning.

– Just nu har vi olika laddare till allt och behöver alltid hitta uttag. Det kommer induktionsladdare nu som visserligen behöver en egen strömkälla, men som du sedan kan lägga din telefon eller surfplatta på och ladda trådlöst. Jag ser framför mig att skrivborden i framtiden har induktionsladdare i bordsskivan så att alla prylar automatiskt laddas.

Och innan vi är där? Dölj sladdarna och komprimera prylarna, tipsar Åsa Wallenrud. Samla alla dina laddare i en station, det finns färdiga lösningar. Köp en multifjärrkontroll som kan styra både tv, box och dvd-spelare. Bygg bort ledningar med lister, buntband och sladdrör och byt ut de synliga mot snygga textilkablar, så kan du i stället satsa på smarta, uppkopplade produkter i väntan på det riktigt trådlösa hemmet.

MARIA SOXBO/TT

En parallell trend är ”lowtech”, där elektronik­lösa Urania från Holmegaard av munblåst glas passar in. Den använder trattformen för att förstärka ljudet från Iphone 4, 5 och 6. Pris 1 199–1 349 kronor.
Trådlösa högtalare är närmast standard numera. De behöver inte ens en wifiuppkoppling utan spelar upp musiken via så kallad airplay. Exempel: Audio Pro Allroom Air One, pris cirka 4 995 kronor.
En sladdgömma för alla laddare är ett enkelt sätt att skapa mer ordning. Sladdgömman Hideaway från Designtorget är brandsäker och har ventilationshål i ­botten. Pris 295 kronor.
Utvecklingen av robotdammsugare har gått framåt det senaste året. Numera tar den sig runt hinder och kommer åt i alla hörn. Exempel: Samsung Powerbot VR9000, pris cirka 8 000 kronor.
En väder- eller miljöstation kopplad till telefonen ger dig koll på så väl utomhus- som inomhusmiljön på distans. Exempel: Netatmo, pris 1 599 kronor.
Snygga textilkablar gör sladdarna till inredningsdetaljer. Dessa lamphållare från Nud finns i regnbågens alla färger, säljs bland annat på Designtorget. Pris 350 kronor.

Tre bra produkter att satsa på

1. Robotprodukter. Till exempel gräsklippare och dammsugare. Där har utvecklingen kommit långt och de är väldigt effektiva.

2. Högtalarsystem. För villaägaren som vill kunna spela musik i flera rum samtidigt blir trådlösa flerrumshögtalare med blåtand/wifi ett måste.

3. Miljöstation. Vi blir allt mer intresserade av hur vi och våra hus mår. Numera finns det produkter som mäter allt från inomhus- och utomhustemperatur till luftvärden, ljudnivåer, tryck och luftfuktighet. Du ser via en app i telefonen att huset behöver vädras, eller att bullernivån är för hög.

TT

Annons