Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upplev det tysta Italien

Italien är inte känt för att vara särskilt tyst - snarare
tvärtom. Men en ny rörelse vill framhäva de stillsamma platserna i
landet.

Från Italien kommer redan slow food, rörelsen som uppstått som motstånd mot det internationella snabbmatsfenomenet. Enligt företrädarna ska mat få ta tid - och bör lagas i enlighet med gamla traditioner. Man understryker vikten av den långsamma njutningen, i lugn och ro.

En ny italiensk trend verkar vara besläktad: Jakten på det tysta Italien. Den nya organisationen Tystnadsakademin i Toscana vill hitta mötesplatser där man kan uppleva tystnaden - för att kunna lyssna på naturen bortom stress och buller. Men också för att kunna fördjupa sig i konsten att skriva, meditera och måla.

CNN har tagit akademin på orden - och rekommenderar platser för en annan upplevelse av Italien - en tyst sådan.

1. Bo i ett gammalt kloster

På Eremito Hotelito del Alma finns varken tv eller telefon. Dessutom har hotellet bara singelrum. På många sätt känns det som det kloster det en gång var, men det finns också ett spa och god umbrisk mat.

Här kan man inte göra annat än att njuta av tystnaden, och det stora naturreservat som omger hotellet.

www.eremito.com

2. Sicilianska ruiner

Utanför de vanliga turistvägarna på Sicilien ligger Segesta tempel, som enligt legenden byggdes av grekiske Aeneas. Det här är långt ifrån lika välbesökt som många andra av regionens lämningar. Men den arkeologiska platsen är välbevarad, och att stå här med bara vidsträckta fält runt omkring gör det lättare att tänka sig tillbaka till en svunnen tid då dessa storverk byggdes.

Läs mer här.

3. Karljohansvamp-plockning i bergen

I Apenninerna råder en majestätisk tystnad. Här kan man promenera runt i berg, skogar och dalar - samtidigt som man letar Karljohansvamp. Svampen är en delikatess som används flitigt i det italienska köket. Köp en biljett och promenera runt så länge du vill.

Läs mer på den italienska sajten: www.parcofrignano.it (Pratar man inte italienska finns foton att se på under "Una galleria fotografica")