Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmuntrar till att bejaka fantasin

Med utställningen Undrien vill ord- och bildkonstnären Magnus Lönn stimulera tillkreativa tankar och att ta fantasin på allvar.

Annons
Ord- och bildkonstnären Magnus Lönn tog prylar och ett kreativt användande av språket till hjälp för att inspirera åhörarna till att tänka i nya banor.

Utställningen finns på biblioteket i Skinnskatteberg och pågår till och med den 18 maj.

I onsdags hölls ett vernissage och även en pedagogisk verkstad ledd av utställningens upphovsman Magnus Lönn.

– Vi tänker ju med ord och begrepp, och leker man med språket sätter det i gång fantasin. Små ändringar av ord sätter i gång hjärnan, säger Magnus Lönn.

Även namnet Undrien anspelar på fantasi.

– Undrien finns ju inte, men när du börjar undra är du i Undrien. Då kan du börja fundera på vad det är, hur det ser ut och hur fantasin kommer i gång egentligen.

Personal från Klockarbergsskolan deltog i den pedagogiska verkstaden.

– Vi vill stimulera och stödja lärarna på skolan i arbetet med elevernas lärande. Det här är ju en del av ett läsfrämjande projekt som landstingets kulturenhet driver så det passade väldigt väl in i det arbetet, säger Staffan Bergman, kulturchef i Skinnskatteberg. 

– Det här var en bra introduktion att tänka annorlunda och att inte vara så låst på saker. För oss lärare är detta något vi kan använda i jobbet. Våra elever skulle köpa det direkt, säger Cecilia Lindberg, lärare i årskurs 2 på Klockarbergsskolan.

Flera av prylarna använde Magnus Lönn för att visa möjligheten att förvandla i stort sett vad som helst med hjälp av fantasin.
Duschmunstycket förvandlades under visningen till en ”usch”, som framkallar en spiral av negativa tankar hos den som befinner sig under den.
De färgglada bokstäverna symboliserar att det finns fler dimensioner av språket. ”Normalt är bokstäverna klädda i en tråkig svart kostym”, säger Magnus Lönn.
Annons