Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upptäck Madeiras bästa sidor

Madeira är verkligen den gröna ön. Det bästa sättet att ta in
all frodig grönska och de otaliga hisnande vyerna är genom att
vandra eller åka bil, något som numera är lätt tack vare nya fina
vägar.

Porto Moniz på Madeiras nordvästkust har bara ett par tusen invånare men kan stoltsera med ett av världens läckraste bad. Den lilla orten - inklämd mellan Atlanten och ett brant berg - erbjuder både hotell, bra mat och en ny akvarieanläggning.

Men de flesta kommer för badet. Lava strömmade för länge sen ut i havet här och bildade vassa svarta klippor som de mäktiga vågorna nu sakta nöter ned. Där lavan format en naturlig bassäng hjälpte människorna till och skapade en stor pool som ständigt tillförs friskt havsvatten av de stora vågorna.

- Känslan när vågorna slår över en när man sitter där på poolkanten är helt fantastisk, säger en entusiastisk Christian Krüger från Danmark, som med sin fru Hanne och barnen valt Madeira för andra gången på bara några år.

Nytt vägnät

Till för 15 år sedan var resor runt den bergiga portugisiska ön, hundra mil sydväst om Lissabon, väldigt tidskrävande på extremt smala och kurviga vägar med lodräta stup både nedanför och ovan. Många turister kom därför inte långt bortom huvudstaden Funchal.

I dag har EU-pengar hjälpt till att skapa ett modernt vägnät som gör det mycket enklare att nå även de mest avlägsna delarna och hyrbil har blivit det perfekta sättet att se ön. Räkna med en tusenlapp för en vecka, men det finns bussar också för den som inte vill köra själv.

Undersök natur

Så när man klarat av Funchals sköna trädgårdar, kälkturen från Monte, madeiraprovningar och fotbollsstjärnan Christian Ronaldos nyöppnade museum - han är född och uppvuxen i en fattig del av Funchal - finns ingen ursäkt för att inte upptäcka den undersköna naturen.

Längst i öster ligger småstaden Canical, förr centrum för valjakten. Nu kan man i stället göra valskådningsturer på havet runt öns vilda västliga udde. Vi ser på bara en timme en stor flock jagande delfiner och en grupp närgångna grindvalar. Men vi blir också rejält blöta av stora vågor i vår lilla ribbåt.

Vackra vandringsleder

Då är en levadavandring skönare avkoppling. I nordöst bjuder landskapet på en mix av små fält, miniladugårdar med bara en ko var, grönsakstäppor och vild natur, där en gång importerade arter snabbt tar över om ingen röjer.

- Den här delen av ön avfolkas sakta, även om en del återvänt för att odla sin mark när jobben blivit färre, berättar vandringsguiden Dolores Almeida innan hon låter oss smaka av flera vilda och odlade frukter som vi aldrig hört talas om förr: Passionsfrukter som ser ut som minibananer och en sorts guava liten som ett bär är två nya bekantskaper. Med lite tur hittar man dessa också på saluhallen i Funchal, där fruktstånden dignar av - ganska dyra - vitaminbomber.

Höga toppar

Ett av många trevliga bilstopp är Santana på nordkusten. Här finns flera av öns en gång så vanliga trekantiga hus med stråtak. Väljer man sedan den slingriga bergsvägen söderut i stället för den nya med alla tunnlar kan köra upp till öns högsta toppar. Det är karga berg där raska män förr hämtade is vintertid till turistdrinkarna på lyxhotellet Reid's, som för övrigt är en skön upplevelse än i dag med bland annat elegant afternoon tea.

Vi hinner dock med en tur till innan teet: Först till Camara de Lobos med flera bra madeiratillverkare och ett torg vid havet med fin utsikt mot Cabo Girao, Europas näst högsta havsklippa. Toppen på 580 meter nås via en slingrig serpentinväg eller linbana.

Svindlande

Men vi kör i stället mot Nunnornas dal, gömd högt uppe i bergen. Inte ens dåtidens pirater hittade öborna som tagit sin tillflykt hit. Förr var dalen mycket svår att nå, men nu finns en biltunnel genom berget. Bäst är den lodräta vyn från det gamla passet Eira do Serrado - den kittlar i magen. Törs man kan man härifrån gå den smala stig ned i dalen som förr var enda vägen hit.

Fakta/Madeira

Allmänt

Madeira är en grön subtropisk oas ute i Atlanten. Den här vinternhar charterutbudet utökats kraftigt.

Valuta

1 euro = 9,48 kronor.

Prisnivå

Cirka 30 procent billigare än i Sverige.

Säsong

Charterresor endast under vinterhalvåret, men ön är härlig åretrunt. Våren bjuder på störst blomsterprakt och havet är som varmastpå sensommar och tidig höst.

Resa dit

Fritidsresor, Apollo, Solresor och Ving har alla resor tillMadeira. Charterflygen går från Stockholm och Köpenhamn. Reslängden eller två veckor. Fritidsresor tar 7 400 kronor per person fören vecka på fyrstjärniga Pestana Promenade i början av april. Medreguljärflyg finns det avgångar både via Lissabon och Berlin frånstrax under 4 000 kronor.

Läs mer

www.visitmadeira.pt

Ronaldos museum: www.facebook.com/MuseuCr7