Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uråldriga träsnitt möter ny teknik

Besökare får uppleva historien genom mobiltelefonerna

Annons
Scenografen och arbetsledaren Lars Larsson arbetar tillsammans med Jama Adibi från Afghanistan för att få Olaus Magnus figurer på plats inför den stundande premiären.

Nu får besökare chansen att få se Lapphyttan ur medeltidsmänniskans ögon. Med hjälp av Olaus Magnus träsnitt och motiv får människor chansen att uppleva naturen och mystiken som människorna gjorde på medeltiden.

– Du tilldelas ett uppdrag där du ska hitta runor och genom korta filmer som du kan spela upp i din telefon eller surfplatta leds du fram genom berättelsen, säger projektkoordinatorn Lars-Erik Lärnemark.

Projektet ska berätta om traktens industrihistoria men också det liv som skedde utanför industrin. Besökare ska få en känsla i hur människor upplevde sin tillvaro och vad människorna trodde på då.

– De trodde ju på troll och Olaus Magnus träsnitt visar bilder på sådana väsen, det är nog väldigt rolig för barnen, säger Lars-Erik Lärnemark.

Projektet har också engagerat ensamkommande flyktingungdomar från boendet Lilla Björkås i Norberg.

– Jag har målat förut, så det här är inte så svårt, det är roligt, säger Jama Adibi från Afghanistan.

– Utan dessa 15 ungdomar hade det inte gått. Det är de som målar och hjälper till att få upp de här väldigt fina figurerna, säger utställningens scenograf Lars Larsson.

Utställningen har premiär i dag, lördag.

Annons