Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urspårning leder till försening

Åtta kilometer räls måste repareras efter att ett godståg spårat ur i Karbenning. Tågresenärer mellan Fagersta och Krylbo tvingas åka ersättningsbuss i fem dagar.

Vid 10-tiden spårade ett godståg ur vid Karbennings gamla station. Det var de två sista vagnarna som kom av spåret.

Grus och sten sprutade på den sista som vagnen som var på sniskan i ett antal hundra meter innan tåget stannade, uppger ett vittne. Nu vidtar utredning av olyckan och bärgning av tåget.

All tågtrafik på sträckan Krylbo-Fagersta är stoppad. Tågen på sträckan går bland annat till Gävle, Örebro och Hallsberg.

Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket, säger att det pågår banarbete på sträckan. Det innebär att det inte skulle gå något persontåg där förrän vid 16-tiden på torsdagen.

Vid 15:40-tiden meddelade Trafikverkets presstjänst att cirka åtta kilometer räls hade skadats och måste repareras. Enligt nuvarande prognos kommer reparationerna att pågå fram till kvällen 22 augusti.

- Vi planerar att låna en maskin som kan lägga två kilometer spår per dag och vi planerar att arbeta i skift dygnet runt, säger Lars Hedström, på Trafikverket.

Än vet Trafikverket inte hur omfattande skadorna är, men klart är att cirka 12 000 sliprar på sträckan ska bytas ut. Totalstopp råder till dess att reparationerna är klara.

Tågkompaniet, som kör persontåg på sträckan, kommer att sätta in ersättningsbussar mellan Fagersta och Avesta/Krylbo fram tills spåret öppnar igen.

- Man får en försening på kanske 20 minuter, säger Håkan Jarl, trafikchef på Tågkompaniet.

Det fanns farlig gods - kalciumkarbonid och väteperoxid - ombord på tåget som spårade ur, men inte i de två vagnar som slirade ur.

- Det har inte blivit något utsläpp, säger Lars Hedström.