Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-val skakar flygvapensveteran

Han vet vad han talar om: Vi är för svaga

Annons

Sven-Olof Olson kryper ur en Mosquito på Hässlö runt 1950.  Foto: Anders H Pers

Santa Cruz, USA

Under valkampanjen och strax efter att han vann presidentvalet i USA förra veckan har Donald Trump skrämt många amerikaner med sitt kamratliga snack om och med Vladimir Putin i Moskva.

Vad menar Trump? Tycker han att det är OK att Putin tar över fria länder i Europa? Har Trump glömt Berlinmuren?

I Sverige är rätt många oroliga för att USA:s nye president inte ska bry sig mycket om hur det går med oss. Vi har monterat ner vårt försvar och vi betalar ingen medlemsavgift i NATO.

Ett par dagar efter USA-valet hade försvarsminister Peter Hultqvist en överläggning med en officer som var med under kalla kriget. Han har fortfarande god kontakt med den socialdemokratiska ledningen och fyller 90 år nästa lördag.

Försvarsministern ville höra hur förre flygvapenchefen Sven-Olof Olson ser på Sveriges läge i ljuset av vad som hänt i USA.

Många västeråsare känner Sven-Olof Olson som Sven-Olle. Han tjänstgjorde under tio år vid F1 på Hässlö.

Var flygchef här1962-63. Gick vidare som försvarsstabens chefsplanerare. Expert i 1965 års försvarsutredning. Flygvapenchef 82-88.

När Västerås stad ordnade ett jubileumsmöte här för amerikanska nödlandade flygare som hade varit internerade i Västerås under kriget, valde de gamla USA-piloterna Sven-Olof Olson till hedersmedlem i sin förening.

Jag ringde honom. Trumps seger har skakat Sven-Olle. Han varnade för Putin redan för många år sedan.

Men på 1990-talet trodde inte ens försvarets folk i Sverige att det fanns någon risk för krig i vår del av Europa. När Sven-Olle satt i försvarsutredningen satsade Sverige 3,6 - 4 procent av BNP på försvaret. Idag får försvaret knappt 1 procent.

Han tycker inte att det låter på försvarsministern som om det går politiskt att få fram mycket mer slantar. Sven-Olle anser att Gripen är ett förstklassigt plan. Men vi har alldeles för få.Tror han på en allmän värnplikt, som vi hade tidigare och som Finland har, för att stärka vår beredskap? Det går inte, svarar han.

Vi har inte längre en utbildningsorganisation som kan ta hand om tiotusentals rekryter varje år. Men någon slags pliktsystem där försvaret ingår bland andra samhällstjänster kan vara en idé.

Donald Trump har hotat att klippa ner NATO. USA lägger miljarder på Europas försvar. Trump är inte ensam om att anse att Europa smiter från sin egen nota.

Sven-Olle tror ändå att NATO-ländernas gemensamma avtal i praktiken gör det närmast omöjligt för USA att gå ur sina NATO-åtaganden.

För egen del undrar jag hur USA, som just nu är på ganska dåligt humör, kommer att behandla ett neutralt land som kan anklagas för att åka snålskjuts på amerikanska försvarsanslag. Och vars regering samtidigt uppfattar sig själv som en extra rättrådig världsmedborgare.

Annons