Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbredd alkoholhets i samband med nollning: "Nu måste vi bryta alkoholnormen"

Insparks- och nollningsaktiviteter hör ofta till när nya skolterminer drar igång.
En undersökning från Systembolaget visar att många ungdomar känner hets och press på sig att dricka alkohol.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

2017 gjorde Systembolaget en undersökning som visade att 60 procent av de tillfrågade kände hets och press på sig att dricka alkohol under insparken. Intervjuerna gjordes med 400 personer i åldrarna 16-23 år.

– Stort fokus har alltid lagts på skolavslutningen. Insparks- och nollningsaktiviteter har nästan glömts, och det är tillfällen då risken att minderåriga dricker sig redlösa nästan är större. De kan hamna i situationer där de hetsas till att dricka stora mängder alkohol. Nu måste vi bryta alkoholnormen och hjälpa ungdomarna att välja vit nollning istället, säger Lena Nyman, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att det grupptryck som uppstår vid nollningsaktiviteter är ett faktum, och att så unga människor som 16-åringar far illa.

Som förälder eller äldre syskon kan man bidra till en behagligare nollningsupplevelse. Att prata, visa förtroende och framförallt inte köpa ut alkohol till minderåriga lyfts fram som viktiga aspekter.

Annons