Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlänning hölls felaktigt inlåst i sex dagar – polisman riskerar löneavdrag

Polisen i region Mitt har anmält en anställd till personalansvarsnämnden efter att han felaktigt hållit en person i förvar i sex dagar.

Annons

En polis anställd i Västmanland tog den 27 maj 2016 ett beslut om förvar med stöd av utlänningslagen. Det kan göras åt Migrationsverkets räkning för att förbereda eller genomföra beslut om avvisning eller utvisning om det finns en risk för att personen ska försöka avvika.

I det här fallet hade polisen dock inte varit i kontakt med Migrationsverket eller gränspolisen. Det fanns heller ingen dokumenterad anledning till att hålla personen i förvar. Det framgår i en anmälan som Polismyndigheten har gjort till personalansvarsnämnden.

Dessutom har en försvarstagen normalt rätt till ett offentligt biträde efter tre dagar i förvar. Men eftersom varken gränspolisen i regionen eller Migrationsverket var informerade, fick den förvarstagne aldrig något offentligt biträde.

Så fort gränspolisen fick kännedom om att en person satt felaktigt i förvar släpptes denne omedelbart.

Bakgrunden till händelsen är att polismannen blev kontaktad av en kollega via telefon som anträffat en person som skulle omhändertas. Polisen kände sig osäker i ärendet och var i kontakt med polisen i Stockholm. Han var säker på att kollegan kunde sin sak och kontaktade därför inte Polisregion Skåne, som annars ska kontaktas i utlänningsärenden under jourtid.

Mannen misstänktes till en början för tjänstefel men brottsutredningen lades ner i juni eftersom gärningen var att bedöma som ringa. Polisen i region Mitt ser dock allvarligt på att mannen tagit ett beslut utan att han var behörig till det – och de konsekvenser det fått. I anmälan till personalansvarsnämnden rekommenderar Polismyndigheten att polismannen ska få en disciplinär påföljd i form av löneavdrag – men det blir upp till nämnden att avgöra.

Läs också: Tjänstefel att ge uppehållstillstånd trots spärr från Säpo

Annons