Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utomjordiska platser

Även den mest inbitna reseälskare kan känna sig lite blasé
ibland. Men efter en titt på några av världens mest utomjordiska
platser, vaknar reslusten garanterat.

Här är några av alla de platser som trotsar vår bild av hur det kan se ut på jorden. Färger och former verkar hämtade ur science fiction-världen, men är konstigt nog alldeles verkliga.

The Fly Geyser, USA

Platsen är som hämtad ur en science fiction-serietidning. Men den här ständigt aktiva gejsern är faktiskt alldeles verklig och uppstod efter en gasborrning 1964. Troligen blev borrhålet inte ordentligt igen täppt efteråt vilket har gjort att mineraler har kommit upp och ackumulerats på platsen och skapat de här fantasieggande formationerna.

Zhangye Danxia Landform, Kina

Det ser ut som att ett barn har gått loss med färgkritorna på ett foto, men i själva verket har detta bergsmassiv som sträcker sig över flera provinser i Kina fått sina färger av röd sandsten och olika mineraler.

The Fairy Chimneys, Kappadokien, Turkiet 

Som gigantiska totempålar eller svampar står de där mitt i ökenlandskapet. Är vi på en främmande planet? Knappast, vi är i Turkiet, där mjukare stenarter har formats av väder och vind till dessa märkliga formationer.

Hilliersjön, Australien

Oj, det verkar som att någon har hällt milkshake i sjön där! I själva verket vet man inte säkert varför sjön i västra Australien har sin bubbelgumsrosa färg. Men mycket tyder på att den kan komma från organismer som trivs i det salta vattnet.

Bild: 96332708

Foto Shutterstock

Bajkalsjön, Ryssland

Som en utomjordisk vintervärld med turkosa isblock i stället för genomskinliga, ser den frusna Bajkalsjön i Ryssland ut vintertid. Bajkalsjön har ett av världens klaraste vatten.