Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla bombers moder" dödade 36 terrorister

Afghanska myndigheter uppger att tre dussin IS-terrorister dog när USA släppte den gigantiska bomben MOAB över ett grottsystem nära den pakistanska gränsen i torsdags.

Annons

MOAB, som står för Massive Ordinance Air Blast Bomb, är den största icke-nukleära bomben som USA har i sin arsenal. Akronymen MOAB utläses även som "Mother Of All Bombs" (Alla bombers moder).

Bomben är kraftfull nog att ödelägga nio stadskvarter. Belutet om att sätta in bomben kom efter att en amerikansk offensiv mot islamisterna i området stoppats av att terroristerna minerat marken.

En boende, vars hus ligger cirka två kilometer från nedslagsplatsen, berättar för CNN hur han hörde en oerhört hög smäll och att hans glasrutor krossades.

En representant för Afghanistans försvarsdepartement uppger att MOAB förstörde tre underjordiska tunnlar, ammunition och vapen men att inga civila skadades.

Enligt uppgifter till CNN har uppemot 3000 familjer flytt området sedan IS etablerat sig där. Afghanistans president Ashraf Ghani beskriver på Twitter attacken som en framgång. Även USA:s president är nöjd med insatsen.

– Alla vet precis vad som händer. Det jag gör är att ge befogenheter till vår militär. Vi har gett dem total befogenhet, och det är det som de gör, säger Trump till CNN, och fortsätter:

– Det var ytterligare en väldigt, väldigt framgångsrik insats.

Annons