Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brexitbrevet överlämnat till EU – Theresa May: "Nu finns ingen återvändo"

Nu har Storbritannien lämnat in sin uppsägning av EU-avtalet.
– I enlighet med folkets önskemål lämnar Storbritannien EU. Detta är ett historiskt ögonblick som det inte finns någon återvändo från, säger Theresa May, premiärminister, under ett tal på onsdagen.

Annons

Storbritanniens premiärminister Theresa May llämnar 10 Downing Street på väg mot parlamentet på onsdagen.

Det har gått nio månader sedan folket i Storbritannien röstade för att landet ska lämna EU. Brevet som under onsdagen lämnats in till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk innebär att Storbtiannien utlöst artikel 50 i Lissabonfördraget. Därmed har landet inlett den formella processen för att lämna EU.

Under onsdagen höll Theresa May ett tal inför det brittiska parlamentet.

– Storbritannien lämnar EU. Vi kommer att ta våra egna beslut och ha våra egna lagar. Vi kommer att ta kontroll över de saker som betyder mest för oss. Vi kommer att ta det här tillfället och bygga ett starkare och rättvisare land. Ett land våra barn och barnbarn kommer att vara stolta över att kalla sitt hem.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. tog emot brevet från Theresa  May. Nu triggas artikel 50 i Lissabaonfördraget igång.

Senare under dagen höll Donald Tusk ett tal i Bryssel. Han bekräftade att han tagit emot ett sex sidor långt brev som kommer att påbörja förhandlingarna om Storbritanniens utträde ut EU, uppger BBC.

– Vi saknar er redan, säger Donald Tusk, under talet.

Donald Tusk påpekade att det inte är någon trevlig dag i Bryssel eller i London, och att de flesta européer inklusive halva Storbritannien, hellre hade velat hålla ihop än att driva isär, uppger BBC.

Den som vill läsa hela Theresa Mays brev kan klicka på länken i tweeten nedanför.

Annons