Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosion i tunnelbana i Sankt Petersburg – flera uppges döda

En explosion inträffade i en tunnelbanestation i Sankt Petersburg under måndagen.
– Vi överväger alla möjliga orsaker, inklusive terrorism, säger Vladimir Putin, president, enligt regimtrogna ryska nyhetskanalen RT.

Annons

Polis vaktar ingången till tunnelbanestationen vid Teknoligiska Institutet i Sankt Petersburg.

En explosion inträffade på Sennaya Ploshchad tunnelbanestation i Rysslands näst största stad, Sankt Petersburg, på måndagseftermiddagen.

– Enligt information tillgänglig i denna stund har tio personer dött. Andra har skadats, säger en källa till statsfinansierade ryska nyhetsbyrån Tass.

Ryska myndigheter bekräftade senare för RT att ett fyrtiotal personer skadats och att tio personer mist sina liv.

Stationen har utrymts av myndigheterna. Sju tunnelbanestationer ska stängts för resenärerna i staden.

Säkerheten skärptes även vid flygplatsen i Sankt Petersburg.

– Flygplatsen har skärpt säkerhetsåtgärderna, inklusive säkerhetskontrollen vid flygplatsens entréer och inspektionerna innan flygningarna, säger en talesperson vid Sankt Petersbrugs flygplats, till Tass.

Explosionen inträffade på ett tåg som åkte mellan Teknologiska institutet och Sennaya Ploshchad.

– Det finns klagomål om rök, anställda är på väg till platsen, säger en talesperson på Rysslands krismyndighet, till Tass.

Anställda på stationen Sennaya Ploshchad ska ha uppgett att explosionen inträffade inne i en av vagnarna. Explosionen kan ha orsakats av en bomb, uppger RT.

Enligt Rysslands president Vladimir Putin kommer myndigheterna att undersöka alla möjliga orsaker till explosionen.

– Orsakerna till denna händelse inte har fastställts ännu, så det är för tidigt att tala om möjliga orsaker. Undersökningen kommer att ta reda på det, säger Putin enligt RT.

Putin befann sig under dagen i Sankt Petersburg för ett möte med den vitryske ledaren Alexander Lukashenko, uppger Reuters.

Ryssland har under åren blivit mål för flera terrorattacker riktade mot bland annat tunnelbanesystemet i landet.

Så sent som 2010 dog minst 38 personer när två kvinnliga självmordsbombare detonerade sina bomber vid en tunnelbanestation i Moskva, uppger Retures.

Året innan ska en bomb ha exploderat på ett höghastighetståg på väg mellan Moskva och Sankt Petersburg, med följden att 27 personer dog och 130 skadades.

Islamister ska ha tagit på sig de båda attackerna, skriver BBC.

Sveriges generalkonsulat i S:t Petersburg har i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar i samband med explosionerna. De uppmanar svenskar som befinner sig i området att höra av sig till anhöriga.

Annons