Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappade Johan Gustafsson frisläppt efter nära sex år hos al-Qaida i Mali

Johan Gustafsson som suttit kidnappad av terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim i Mali sedan 2011 är frisläppt. Efter nära sex år i fångenskap är han nu på väg hem till Sverige.

Annons

"Det är med stor glädje som jag kan meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återvända till Sverige", bekräftar utrikesminister Margot Wallström uppgifterna i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Svenske Johan Gustafsson, 42, kidnappades i Timbuktu i Mali 2011. Han semestrade på motorcykel i landet och befann sig på en restaurang när delar av terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim tog honom och några andra personer tillfånga, skriver Expressen.

Informationen som nått omvärlden om Johan Gustafssons liv i fångenskap hos terrorgruppen har varit knapphändig. Några gånger har videoklipp skickats där han har fått göra uttalanden. Hans familj har också enligt Expressen fått vissa uppdateringar om vad som hänt honom och hur han mått under tiden i fångenskap.

Arbetet med att få honom fri har pågått länge och varit omfattande skriver Margot Wallström i pressmeddelandet där hon vill lyfta fram samarbetet mellan UD, Polisens Nationella operativa avdelning och flera andra myndigheter.

"Johans situation har berört många av oss och omfattande ansträngningar har gjorts för att få honom frisläppt", skriver Margot Wallström fortsatt i pressmeddelandet.

I oktober 2011 började Johan Gustafssons resa från Stockholm mot Sydafrika. Den 25 november kidnappades han i Timbuktu tillsammans med en person från Nederländerna och en person från Sydafrika. Vid händelsen sköts också en tysk medborgare ihjäl skriver Expressen. I december 2011 tog terrorgruppen al-Qaida på sig kidnappningen.

Johan Gustafsson kidnappades i Mali 2011.  Foto: Handout

Annons