Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea med nytt kärnvapentest – kraftigt jordskalv i landets norra delar

Ett sjätte kärnvapentest har genomförts av regimen i Nordkorea då en vätebomb, tillräckligt liten för att placeras på en missil, sprängdes.

Annons

Den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un besökte en militäranläggning kort före explosionen och inspekterade en vätebomb som ska kunna monteras på en långdistansmissil.

Ungefär klockan 06 svensk tid rapporterades ett jordskalv på en mils djup med magnituden 6,3, skriver Aftonbladet.

I vad som beskrivs som en "fullständig framgång" har Nordkorea i statlig tv bekräftat att ett kärnvapentest genomfördes och militären i grannlandet Sydkorea uppger att skalvet var orsakat av människor.

– Det är helt oacceptabelt, säger Shinzo Abe, Japans premiärminister, i ett uttalande enligt AFP.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap ska sprängningen ha haft en kraft på hela 100 kiloton, vilket är upp till fem gånger kraftigare än Nagasakibomben från andra världskriget. Dessutom uppges sprängningen vara tio gånger kraftigare än landets tidigare test.

Nordkorea har genomfört två tester av långdistansmissiler de senaste månaderna. Precis innan den senaste sprängningen besökte Kim Jong-Un en militäranläggning som tillverkar kärnvapen och diktatorn uppges ha inspekterat en vätebomb som ska kunna monteras på en långdistansrobot för att nå den amerikanska kontinenten, skriver Aftonbladet.

Annons