Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Portugal tog hem Eurovision

Salvador Sobral lyckades charma hela Europa med sin sköra ballad. Portugal vann Eurovision Song Contest framför ögonen på storfavoriten Italien.
Sveriges Robin Bengtsson fick nöja sig med plats fem.

Annons

Det var nära att Salvador Sobral inte ens kom till Eurovision Song Contest i Ukraina. Hans läkare avrådde den unge portugisen från att åka till Ukraina. Salvador Sobral lever med ett allvarligt hjärtfel och två veckor i Kiev, fyllda med repetitioner, presskonferenser och intervjuer, ansågs vara för mycket honom.

Under de första repetitionerna stod han därför inte ens på scenen. I stället fick hans syster Luisa Sobral, som också har skrivit vinnarlåten "Amar pelos dois", sjunga i hans ställe. Samtidigt har intresset för "Amar pelos dois" vuxit stadigt och Eurovisionfansen har tagit Salvador Sobral till sina hjärtan.

Salvador Sobral.

Efter den första semifinalen, där Portugal tävlade tillsammans med bland andra Sverige, visade han själv också att hans eget hjärta fungerar ganska bra trots allt. På den efterföljande presskonferensen dök han upp i en tröja med texten "SOS Refugees".

– Det här handlar om musik, men det finns något större än musik. Jag vill uppmärksamma flyktingarna, jag vill att byråkratin ska bli mindre och att vi gör säkrare flyktvägar för dem, sade han till den samlade schlagerpressen.

I samma veva började han knappa in på jättefavoriten Francesco Gabbani från Italien på oddslistor och i omröstningar. I går hade Salvador Sobral plötsligt lägst odds hos flera stora spelbolag. Den trenden höll i sig i kväll nu väntar Eurovision Song Contest i Portugal 2018.

Det blir första gången som landet får arrangera tävlingen.Robin Bengtsson fick 126 poäng av tittarna och slutade på plats fem med 344 poäng. Sverige får därmed fortsätta att vänta på sin sjunde seger i Eurovision Song Contest tävlingens maratontabell leds just nu av Irland som har just sju segrar, en mer än Sverige.

Salvador Sobral från Portugal

Under veckorna i Kiev har Robin Bengtsson hela tiden sagt att hans mål är att placera sig topp fem i finalen. Det var också en rimlig målsättning, enligt oddsmakarna och experterna. Sverige var långtifrån en segerfavorit men väntades ändå nå högt i finalen.

Mer läsning

Annons