Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska Zaida Catalán, 36, hittad död under uppdrag för FN: "Sorg och bestörtning"

Svenska Zaida Catalán, 36, försvann i mitten på mars under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa.
Nu har Zaida hittats död utanför staden Kananga.
– Det är med sorg och bestörtning som jag nåtts av beskedet att Zaida Catalán mist livet i den Demokratiska Republiken Kongo, säger Stefan Löfvén, statsminister i ett uttalande.

Annons

Zaida Catalan var tidigare språkrör för Miljöpartiets grön ungdom.

Zaida Catalán hittades död tillsammans med medarbetaren amerikanen Michael Sharp i staden Kananga i Kongo-Kinshasa.

Hon befann sig i landet för att anställd som en humanitär expert i FN arbeta för att stärka freden i landet när hon försvann den den 12 mars.

– Zaida Catalán var en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras. Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, och känner samtidigt en djup tacksamhet över hennes insats, säger Stefan Löfven, statsminister, i ett uttalande.

Tidigare var Zaida Catalán bland annat språkrör i Miljöpartiets grön ungdom tillsammans med Gustaf Fridolin.

– Vi känner stor tacksamhet för det arbete Zaida gjort för Miljöpartiet. Hennes uppdrag i DR Kongo var talande för hennes drivkraft att kämpa för en mer rättvis värld. Hennes engagemang för de mänskliga rättigheterna och särskilt kvinnors och flickors rättigheter var grundmurat och tog henne till Afghanistan, Palestina och nu till DR Kongo på olika uppdrag, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin i ett gemensamt uttalande.

Under 2010 hoppade Zaida av arbetet för Miljöpartiet för att istället ägna sig åt arbete som bland annat jurist i Kongo.

– Michael och Zaida miste livet när de försökte förstå orsakerna till konflikter och osäkerhet i DRC för att bidra till fred för landet och dess folk. Vi kommer att hedra deras minne genom att fortsätta att stödja det ovärderliga arbetet som utförs av expertgruppen och hela FN-familjen i DRC, skriver FN i ett uttalande.

Statsminister Stefan Lövfen vill nu att de ansvariga för bortförandet och mordet på Zaida Catalán ska utredas av landets myndigheter.

– Nu måste vi få svar på vad som hänt Zaida Catalán, hennes kollegor och de andra drabbade. FN och DRK måste utreda händelsen och ställa ansvariga till svars. Sverige står givetvis berett att bistå i det arbetet, säger Stefan Löfven.

Läs också:

Kidnappad svenska hittad död i Kongo Kinshasa enligt myndigheter

Svensk FN-medarbetare kidnappad i Kongo-Kinshasa

Annons