Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Theresa May efter mardrömsvalet: "Jag kommer nu att bilda en regering"

Storbritanniens premiärminister Theresa May spelade högt och uttlyste nyvval.
Nu står det klart att konservativa Tories förlorar sin majoritet – men Theresa May har trots storförlusten inga planer på att avgå.

Annons

Storbritanniens premiärminister Theresa May lämnar konservativa partiets högkvarter i London på fredagsmorgonen.

Tories förlorar sin majoritet och landet kommer att få ett så kallat ”hängt parlament”. Det parti som har flest mandat kan bilda en koalitionsregering med ett annat parti –men det näst största partiet kan komma att bilda regering. Landet kan komma att kastas in ett politiskt kaos.

– Jag har just varit att se Hennes Majestät drottningen, och jag kommer nu att bilda en regering - en regering som kan ge säkerhet och leda Storbritannien framåt i denna kritiska tid för vårt land, säger Theresa May, i ett tal på fredagen.

När de 650 mandaten är räknade tros Torypartiet få 318 mandat och Labour 262 mandat, skriver BBC News.

Tories kommer n att regera med Democratic Unionists (DUP). Partiet har fått åtta mandat för lite för att kunna bilda en egen majoritetsregering. Tillsamans med nordirländska DUP, som fick tio mandat, ger det Tories en knapp majoritet i parlamentet.

Theresa May utlyste nyvalet eftersom hon ville få ett större mandat i förhandlingarna med EU om Brexit. Nu ser det ut som att hennes höga spel var ett misstag.

– Det är exakt motsatsen till varför hon höll valet och hon måste sedan gå och förhandla Brexit i den försvagade positionen, säger professor Tony Travers från London School of Economics, till AFP.

Enlig Reuters utmanar oppositionspartiet Labour Theresa May – med ett uttalande om att de kommer att försöka forma en minoritetsregering.

Annons