Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittnesuppgifter: Hundratals homosexuella förda till koncentrationsläger i Tjetjenien

Världens första koncentrationsläger för homosexuella sedan andra världskriget tros ha öppnats i Tjetjenien.
– Frihetsberövande och misshandel av över 100 homosexuella män i Tjetjenien är mycket oroande, säger Baroness Anelay, minister i det brittiska samväldet, enligt Telegraph.
Minst tre homosexuella dödades i lägret förra veckan enligt vittnesuppgifter.

Annons

Elchocker, tortyr, grov misshandel och mord. Nu kommer vittnesuppgifter om att Tjetjenien inrättat ett koncentrationsläger i Argun för homosexuella.

– Vi har fått trovärdiga rapporter om att anläggningen i Argun används som ett interneringscenter för säkerhetsstyrkorna. Inte bara för HBT-personer, utan även för andra personer godtyckligt fängslade av de Tjetjenska säkerhetsstyrkorna, säger Tanya Lokshinam, forskare vid Human Rights Watch i Moskva, till The Daily Telegraph

Hundratals fängslade

Över hundra män ska ha gripits av polisen i Tjetjenien och sedan fängslats. Några av fångarna har berättat för den ryska tidningen Novaya Gazeta att de utsatts för tortyr. De ska ha bevittnat hur några av de homosexuella männen misshandlats till döds.

– De som har lyckats fly har uppgett att de varit fängslade i samma rum och att människor har samlats i grupper på cirka 30 eller 40 personer. De torterades med elektriska chocker och blev kraftigt slagna, ibland till döds, säger Svetlana Zakharova, från den ryska HBT-nätverket Gay Russia, till Daily mail.

Tjetjeniens president Rmazan Kadyrov förnekar anklagelserna – och hävdar att det inte finns några homosexuella i området.

– Du kan inte gripa och förfölja människor som helt enkelt inte finns i republiken. Om det fanns sådana människor i Tjetjenien skulle brottsbekämpande organ inte behöver ha något med dem att göra, eftersom deras anhöriga skulle skicka dem någonstans från vilket det finns ingen återvändo, säger han till den statsfinansierade ryska nyhetsbyrån Interfax.

De sa att vi var hundar som inte hade någon rätt till liv.

Enligt Independent ska några av de utsatta ha berättat för den ryska nyhetsbyrån att de slagits med pinnar, tvingats att sitta på flaskor och fått elektriska stötar. Ett av vittnena beskriver hur de misshandlades med plaströr.

– De slog oss alltid nedanför midjan, på låren, skinkorna, länden. De sa att vi var hundar som inte hade någon rätt till liv.

Enligt vittnesuppgifterna försöker polisen spåra andra homosexuella genom att beslagta mobiltelefoner och gå igenom kontaktlistorna.

Ville ha Pride-festival

Massgripandena av homosexuella ska enligt Novaya Gazeta ha påbörjats när gayaktivister i gruppen Gay Russia ansökte om tillstånd för en Pride-festival – som avslogs av myndigheterna.

– Jag fick många, många signaler om tillslag mot homosexuella män. Det kom från alltför många källor för att inte vara sant, säger Ekaterina L. Sokiryanskaya, projektkoordinator för en internationell krisgrupp i Ryssland, till New York Times.

Många homosexuella i Tjetjenien uppges nu ha tagit bort sina online-konton och flytt från området.

Annons