Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utskällda ”ghettoturer”

Ett reseföretag i New York utlovade utflykter till ett riktigt
"ghetto", nämligen kvarteret Bronx. Men efter vilda protester i
grannskapet tvingas turerna ställas in.

Tre gånger i veckan åkte reseföretaget Real Bronx Tours till stadsdelen Bronx i New York. Det var främst europeer som tog turen. Man reste förbi köer där folk köade för gratis mat, passerade en park som beskrevs som ett vanligt tillhåll för ficktjuvar och beskådade olika typer av miljonprogramliknande byggen. Man lovade också att turen skulle genomföras på "ett säkert avstånd".

Men Bronxborna protesterade mot bilden som reseföretaget gav av kvarteret. Stadsdelens ordförande Ruben Diaz Jr och stadsrådet Melissa Mark-Viverito skrev ett öppet brev till företaget där de vände sig mot hur stadsdelen presenterades, skriver Huffington Post. Sedan dess har företaget dragit in de guidade turerna.

Bronx reser sig

Det går dock fortfarande att se samma delar av Bronx som det så utskällda företaget visade. NYC Company, stadens turistbyrå, lanserade för bara ett par veckor sedan bilden av Bronx som "en av de säkraste, mest spännande stadsdelarna", med visningar av Art Deco-arkitektur och det amerikanska fotbollslaget The Yankees.  En annan av dem som erbjuder turer genom stadsdelen är Elena Martinez, som framhåller platsens mer positiva sida.

- Många unga européer kommer hit som en pilgrimsfärd. Här föddes hip-hop, salsa, jazz, afrokubansk musik och r'n'b, säger hon.

Nu har Martinez och flera invånare från Bronx bestämt sig för att genomföra en motkampanj. I stället för orden som tidigare stämplats på stadsdelen, Bronx brinner, går man nu ut med slagorden: "Bronx rising", alltså Bronx reser sig¨.

Fakta/Bronx

+Bronx är den nordligaste av stadens fem stadsdelar och den endapå fastlandet.

+Här bor 1,4 miljoner invånare (2011) och främst afroamerikaner ochlatinamerikaner.

+I Bronx ligger flera universitet, New Yorks zoologiska ochbotaniska trädgårdar och Yankee Stadium.