Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläppen av växthusgaser minskar kraftigast i Västmanland

51 procent – så mycket sjönk utsläppsintensiteten i Västmanland mellan 2008 och 2015, vilket är en kraftigare minskning än övriga län.

Annons
Foto:  Pontus Lundahl / SCANPIX

Utsläppsintensiteten, det vill säga utsläppen av växthusgaser i förhållande till ekonomin, minskar i alla Sveriges län. Färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att det i snitt har minskat med en knapp tredjedel mellan 2008 och 2015.

– Det är ett sätt att titta på hur effektiv ekonomin är i länet. Man kan se om utsläppen minskas på grund av effektiviseringar, och vilka branscher det är som har rådighet över minskningarna, säger Nancy Steinbach, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Utsläppen av växthusgaser mäts i ton koldioxidekvivalenter per miljoner kronor. Det finns stora skillnader mellan länen. I Södermanlands län minskade utsläppsintensiteten med 16 procent, medan det i Västmanland minskade med hela 51 procent mellan 2008 och 2015. I Stockholms län hamnar siffran på 35 procent.

Själva utsläppsintensiteten varierar från som lägst 7 koldioxidekvivalenter per miljoner kronor i Stockholms län, upp till som högst 142 i Gotlands län.

– Det finns tung tillverkningsindustri på Gotland som gör att intensiteten blir hög, säger Nancy Steinbach.

Annons