Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvisa inte människor som gör rätt för sig

Enskilda drabbas i onödan

Annons

Syed Latif kommer från Bangladesh. Han har bott, jobbat och pluggat i Sverige i sex år, men har blivit utvisad av Migrationsverket.

Centerpartiet föreslår en stopplag mot onödiga utvisningar av arbetskraftsinvandrare. Tanken är inte fel: varje utvisningsfall som beror på administrativa missar, eller brister i lagen, är ett fall för mycket.

Arbetskraftsinvandrare förtjänar - likt andra arbetstagare - att känna trygghet.Denna månad ska en statlig utredning om reglerna för arbetskraftsinvandring presenteras. En eventuell ny lagstiftning kommer på plats först i sommar. För lång tid, menar Centerpartiet.

Näringslivets tankesmedja Timbro släppte för ett tag sedan rapporten "Människorna mellan stolarna", där rapportförfattaren Fredrik Hultman hade tittat på 300 fall i migrationsdomstolarna. Genomgången visade att arbetskraftsinvandrare har utvisats för saker som att tjänsten har utannonserats fel, eller för att de tjänat några hundralappar för lite.

I ett fall hade en man från Thailand utvisats för att han tjänade 19 971 kronor i månaden, vilket är 38 kronor lägre än nivån enligt kollektivavtalet. I ett annat fall utvisades en amerikansk kvinna eftersom hon hade tjänat 12 000 kronor i månaden när hon gått ner i arbetstid, vilket hon gjorde för att kunna läsa Svenska för invandrare. Syed ­Latif från Bangladesh (se bild) jobbade på ett växlingskontor i Sverige i två år, men blev av med uppehållstillståndet för att hans tjänst inte hade annonserats i data­basen Eures, utan enbart på Linkedin.

Människor som gör rätt för sig motarbetas alltså av ett stelbent regelverk och onödigt hårda tolkningar från Migrationsverkets sida.

­Även när stiftelsen Centrum för rättvisa ser över utvisningsfallen konstateras att det finns "åtskilliga fall där arbetskraftsinvandrare har utvisats på grund av bagatellartade fel och misstag med svagt och i vissa fall obefintligt rättsligt stöd." Centrum för rättvisa konstaterar också att Migrationsverket "har valt att tillämpa regelverket på ett sätt som är till nackdel för den enskilde arbetstagaren". Människor som gör rätt för sig motarbetas alltså av ett stelbent regelverk och onödigt hårda tolkningar från Migrationsverkets sida. Det är alarmerande.

Regeringen har fått kritik för att i den pågående utredningens direktiv ha lagt ett ensidigt fokus på hur kontrollerna av arbetsgivare ska öka. Arbetsgivare som utnyttjar utländska arbetare ska straffas, och regler finns för att följas. Men när människor får sina liv vända upp och ner - för små misstag de sällan själva begått, eller på grund av regelkrångel - är något riktigt fel och ska tas på allvar.

Regeringen bör uppmuntra att människor jobbar och gör rätt för sig, inte se på medan de drabbas av orättvisa och onödiga utvisningar.

Annons