Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Rikets säkerhet kan liknas vid filmkaraktären Davy Jones inlåsta hjärta

Annons

Skulptören Ivan Zverev gör filmkaraktären Davy Jones ur Pirates of the Carribean. Bilden är tagen på den årliga sandskulpturfestivalen i Ahlbeck, Tyskland, 8 april 2017.

Den senaste veckan har vi kunnat läsa om avslöjanden angående Transportstyrelsens register. Register med känslig information som har hanterats ovarsamt och riskerat komma i fel händer. Allt detta i ett projekt vars ändamål var att spara pengar har resulterat i att känsliga uppgifter rörande rikets säkerhet har hamnat i osäkra händer i andra länder.

Register med fullständiga körkortsuppgifter, med personer som har skyddad identitet, men även register över militära fordon kan ha hamnat i osäkra händer. Transportstyrelsens generaldirektör och styrelse har gjort en spions jobb, utan att spionerna i fråga behövt lyfta ett finger. Hur långt upp ansvaret för just denna händelse sträcker sig; det återstår att utreda.

Kritiken kan inte heller stanna där. Den stora frågan är huruvida det är lämpligt att privatisera - outsourca - verksamheter viktiga för rikets säkerhet. Men här tiger de nu så upprörda allianspartierna. En mycket talande tystnad. Istället för att framhäva hur positivt det är att vi privatiserar delar av Transportstyrelsens verksamhet så talar de om hur illa regeringen betett sig, på ren svenska kallas detta härskarteknik.

Vi kan göra en liknelse med Pirates of the Caribbean och Davy Jones inlåsta hjärta. Han har nyckeln till sin kista med sitt hjärta i, liksom Transportstyrelsen har alla behörighetskoder till diverse register. Alla som sett filmerna vet att han inte frivilligt ger bort nyckeln till kistan med sitt hjärta i till någon annan än sig själv och förklarar det med att nyckeln var för tung att bära på.

Vi byter nu ut filmen och karaktären mot "Sverige" och "regeringen", och istället för "tung" så säger vi "dyr". Det vore väl oansvarigt av regeringen att beordra Transportstyrelsen att ge bort nyckeln till kistan med Sveriges hjärta i till någon annan än sig själv med förklaringen att den var för dyr att bära på?

Medborgare bör inte ge sitt förtroende för regeringar som fokuserar på att spara pengar framför att främja rikets säkerhet. Eller som prioriterar skattesänkningar före säkerhet.

Vi såg hur mobilnätet blev överbelastat när terrorattacken på Drottningatan ägde rum.

Vi hörde hur Hesa Fredrik ljöd över hela Stockholm utan att några klara besked om vad som hände gick ut till invånarna.

Vi läste hur Transportstyrelsen hanterat register med information rörande rikets säkerhet på ett farligt sätt.

För att nå ett robust samhälle måste vi släppa fokus från privatiseringar och i första hand fokusera på kvaliteten på vår säkerhet framför deadlines och sparprogram. Sveriges säkerhet måste få kosta!

Stig Henriksson Riksdagsledamot (V)

Christoffer Hörnhagen Ledamot Vänsterns försvarspolitiska nätverk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons